Wykonanie
Każdy deser jest jadalny pod warunkiem, że jest w nim
czekolada:) Brawnie robię na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Dziś wersja z prażonymi
orzechami laskowymi.
SKŁADNIKI:2
gorzkie czekolady200 gram
masła1 łyżka
kakao3/4 szklanki
cukru100 gram
mąki4
jajka100 gram
orzechów laskowychPRZYGOTOWANIE:
Czekoladę i
masło wkładam do miseczki, którą ustawiam na garnku z gotującą się
wodą. Powoli rozpuszcza, aż obydwa składniki się połączą.
Orzechy podprażam około 6 minut na suchej patelni a następnie przekładam do woreczka i tłukę tłuczkiem do
mięsa aby je rozdrobnić. Do drugiej miski wsypuję
cukier do którego wbijam
jajka. Całość miksuję około 4 minut mikserem na najwyższych obrotach. Do masy jajecznej powoli wlewam rozpuszczone
masło z
czekoladą. Miksuje chwilę do połączenia składników.Dodaję
kakao i
mąkę. Miksuję jeszcze przez chwilę. Dodaję potłuczone
orzechy laskowe i mieszam. Masę wylewam na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę. Piekę 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Już po pięciu minutach dom wypełnia niesamowity, słodki zapach...Po wyjęciu z piekarnika wyjmuje i odstawiam do całkowitego wystygnięcia- PYCHA!!!