Uwielbiam ciasta czekoladowe a szczególnie te z gorzką czekoladą i malinami. Jest to wypiek w stylu brownie, lekko wilgotne pyszniaste ciasto.Składniki:175 g miękkiego masła (82% tłuszczu)1,5 szklanki cukru pudru (zmniejszyłam do 1 szklanki i zrobiłam z brązowego)3 rozbełtane jaja1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie żytniej)2 łyżeczki proszku do pieczenia1 tabliczka gorzkiej czekolady4 łyżki kakao bez cukru1,5 szklanki mlekamaliny (świeże lub mrożone)cukier puder/ polewa czekoladowaPrzygotowanie:Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy roztrzepane jaja. Mąkę łączymy z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciągle mieszając dodajemy sypkie składniki do masy z masła, następnie dolewamy po trochu mleka. Gdy masa będzie gładka dodajemy czekoladę (potłuczoną tłuczkiem do mięsa). Blachę wykładamy papierem i wylewamy masę pieczemy od 45-60 minut. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto się upiekło sprawdzamy patyczkiem, jak będzie suchy znaczy, że można wyłączyć piekarnik i studzić ciasto, Wystudzone posypujemy cukrem pudrem i podajemy z malinami. Smacznego