Wykonanie
Tym razem nie z miłości do słodkości a odwrotnie... Dlaczego tak? Bo dla mnie to zdecydowanie za słodkie wydanie... ale moja Druga Połowa wprost przepada za tym
mlecznym kremem, więc to specjalnie dla Niego... z miłości... ;)Przepis na krem pochodzi z blogu dorotki, którego to kremu autorka użyła do ciasta
Mleczna Kanapka.Polecam wszystkim łasuchom! :)Składniki na ciasto (12 muffin):100 g miękkiego
masła6 łyżek
cukru2 rozkłócone
jajka2 łyżki
mleka50 g posiekanej
gorzkiej czekolady100 g
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia25 g
kakaoSkładniki na krem:1/4 szklanki
mleka1 szklanka
mleka w proszku1/3 szklanki
cukru175 g miękkiego
masła8 g
cukru waniliowegoDodatkowo:
polewa czekoladowaWykonanie:Blaszkę do muffin wykładamy papilotkami.W misce ucieramy
masło z
cukrem na puszystą masę, nie przerywając ucierania powoli dodajemy
jajka. Wlewamy
mleko i dodajemy posiekaną
czekoladę, delikatnie mieszamy.Do miski przesiewamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Delikatnie mieszamy szpatułką lub metalową łyżką. Masę przekładamy do foremek - do 1/2 wysokości.Pieczemy w 180 st. przez około 20 min. Po tym czasie przekładamy muffiny na metalową kratkę do ostygnięcia.
Krem:W małym garnuszku zagotowujemy
mleko z
cukrami, studzimy. W tym czasie ucieramy
masło na puszystą masę. Do
masła dodajemy ostudzone
mleko i ucieramy do połączenia składników. Stopniowo dodajemy
mleko w proszku i dokładnie ucieramy.Masę wykładamy na wystudzone muffiny (za pomocą szprycy lub fantazyjnie łyżką ;) ) i wkładamy do lodówki na około dwie godziny - masa stanie się bardziej biała. Jeżeli muffinki zostawimy w lodówce na dłużej, to należy wyciągnąć je na jakąś godzinkę przed podaniem.
Masło może powodować, że mocno schłodzona masa będzie twarda.Gotowe muffiny można delikatnie ozdobić
polewą czekoladową - ale niekoniecznie. ;)Smacznego! :)