Wykonanie
Szukasz pomysłu na szybką i pyszną przekąskę o intensywnym smaku czekolady? Zrób
ciasteczka w amerykańskim stylu! Są proste, nie wymagają użycia
drogich składników, a wykonanie ich zajmuje kilkanaście minut. Takie wypieki to doskonałe rozwiązanie, gdy zaskoczą Cię niezapowiedziani goście lub po prostu masz ochotę na coś słodkiego.Trudno o prostszy i bardziej uniwersalny deser niż amerykańskie
ciasteczka czekoladowe. Sprawdzą się jako podwieczorek do szklanki
mleka lub dodatek do popołudniowej
kawy. Ich wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a
ciasteczka mogą długo poleżeć, dlatego warto je zrobić na zapas. Zobacz, jak wykonać je krok po kroku!
Czekoladowe ciasteczka w stylu amerykańskimDo przygotowania wypieków będziesz potrzebować tylko kilku podstawowych składników, które na pewno znajdziesz w swojej kuchni. Nie musisz
mieć ponadto dostępu do nowoczesnych sprzętów, gdyż
ciastka czekoladowe przygotujesz z użyciem własnych rąk. Z podanego przepisu wyjdzie Ci ok. 15 dość dużych
ciasteczek, ale ich wielkość możesz uformować według własnego uznania. Co będzie Ci potrzebne?Składniki:100 g
masła,140 g
cukru,1,5 łyżeczki
cukru wanilinowego,2 małe lub jedno duże
jajo,150 g
mąki pszennej,pół łyżeczki
proszku do pieczenia,30 g
Kakao Ciemne z Ghany E.Wedel100 g
Czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel100 g
Czekolada mleczna E.Wedel.Sposób przygotowania:Weź dużą miskę i utrzyj w niej
masło,
cukier i
jajka. Możesz wykorzystać do tego mikser lub manualną trzepaczkę. Ważne, aby wszystkie składniki były ubite na jednolitą masę.Do powstałego ciasta dodaj
cukier wanilinowy,
mąkę pszenną,
kakao i
proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę aż składniki dokładnie się połączą.W tym czasie pokrusz tabliczki
czekolady gorzkiej i
mlecznej na niewielkie kawałki. Następnie dodaj je do przygotowanej wcześniej masy i delikatnie wymieszaj. Na tym etapie nie używaj już miksera, gdyż ważne jest to, aby cząstki
czekolady się nie pokruszyły.Wyłóż blachę do pieczenia papierem i układaj na niej uformowane
ciasteczka. Staraj się, aby nie dotykały się one brzegami, a były porozkładane w delikatnych odstępach.Po nagrzaniu piekarnika do 180 stopni, wstaw do niego blachę z
ciasteczkami i piecz z termoobiegiem przez ok. 15 min.
Ciasteczka są gotowe do jedzenia od razu po wystygnięciu. Możesz je przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku lub pudełeczku, wówczas na dłużej zachowają świeżość.Jak wzbogacić przepis na
ciasteczka czekoladowe?Wykonanie
ciasteczek jest nie tylko proste, ale
daje również wiele możliwości modyfikacji przepisu. Możesz przed upieczeniem posypać je
bakaliami,
orzechami,
migdałami lub skruszoną
czekoladą, aby zyskały bardziej intensywnego smaku. Aby nadać
ciasteczkom nieco kwaśnego akcentu, dobrym pomysłem będzie dodanie do ciasta
wiśni w
syropie.Przepis jest tak prosty, że poradzą sobie z nim nawet początkujący. Amerykańskie
ciasteczka czekoladowe to doskonały sposób, aby poćwiczyć swoje umiejętności cukiernicze i zaskoczyć gości doskonałą przekąską.Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-
ciastka-czekoladowe/