Wykonanie
Ciasteczka z lukrem w kształcie duchów to prosta, a zarazem ciekawa propozycja na Halloweenowe menu.
Ciastka mimo swojej prostoty są bardzo smaczne i przede wszystkim idealnie pasują do mrocznej atmosfery Halloweenowego wieczoru.
Ciasteczka:duże
jajko250 g
mąki pszennej100 g
masłałyżka
jogurtu naturalnego2/3 szklanki
cukru pudrucukier waniliowy1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaLukier:szklanka
cukru pudru4 łyżki ciepłej
wodyok. 20 g
gorzkiej czekolady (lub czarnego barwnika)
Masło miksujemy razem z
cukrem pudrem oraz
cukrem waniliowym. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto zawijamy w folie i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut.Po tym czasie na oprószonej
mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i za pomocą wykrawaczki w kształcie ducha wycinamy
ciasteczka (jeżeli nie posiadamy odpowiedniej foremki możemy z tektury wyciąć kształt ducha i przykładając tekturkę do ciasta za pomocą noża wykrajać odpowiednie kształty).
Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy ok. 10-12 minut do lekkiego zrumienienia brzegów w temperaturze 170 stopni.
Lukier:
Cukier puder ucieramy razem z
wodą do otrzymania gładkiej konsystencji.Każde
ciasteczko maczamy w przygotowanym lukrze i przekładamy na papier do pieczenia lub tackę.Gdy
lukier zastygnie za pomocą długopisu cukierniczego lub drewnianego patyczka malujemy rozpuszczaną w kąpieli
wodnej czekoladą oczy i buzie duszków.