ßßß

Ciasteczka z uroczymi, przezroczystym okienkami w kształcie serduszek to prosta, a zarazem efektowna propozycja na Walentynkowe menu.Ciastka pomimo swojej prostoty są bardzo smaczne i przede wszystkim idealnie pasują do romantycznej atmosfery Walentynkowego wieczoru.
jajko250 g mąki pszennej100 g masłałyżka jogurtu naturalnego2/3 szklanki cukru pudrucukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaok. 100 g landrynek w kolorze różowym lub czerwonym
Masło miksujemy razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto zawijamy w folie i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut.Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i za pomocą szklanki wycinamy ciasteczka - przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Ze środka ciasteczek za pomocą wykrawaczki w kształcie serca wycinamy porcje ciasta.Landrynki kruszymy na pył (za pomocą moździerza lub młotka) i starannie umieszczamy w otworkach ciasteczek.Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 170 stopni (nie za długo ponieważ ciastka wyjdą zbyt twarde, a landrynki ulegną przypaleniu).Ciasteczka możemy ściągnąć z blaszki dopiero po całkowitym ostudzeniu.











