Wykonanie
Ciasteczka z uroczymi, przezroczystym okienkami w kształcie serduszek to prosta, a zarazem efektowna propozycja na Walentynkowe menu.
Ciastka pomimo swojej prostoty są bardzo smaczne i przede wszystkim idealnie pasują do romantycznej atmosfery Walentynkowego wieczoru.
jajko250 g
mąki pszennej100 g
masłałyżka
jogurtu naturalnego2/3 szklanki
cukru pudrucukier waniliowy1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaok. 100 g landrynek w kolorze różowym lub czerwonym
Masło miksujemy razem z
cukrem pudrem oraz
cukrem waniliowym. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto zawijamy w folie i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut.Po tym czasie na oprószonej
mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i za pomocą szklanki wycinamy
ciasteczka - przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Ze środka
ciasteczek za pomocą wykrawaczki w kształcie
serca wycinamy porcje ciasta.Landrynki kruszymy na pył (za pomocą moździerza lub młotka) i starannie umieszczamy w otworkach
ciasteczek.Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 170 stopni (nie za długo ponieważ
ciastka wyjdą zbyt twarde, a landrynki ulegną przypaleniu).
Ciasteczka możemy ściągnąć z blaszki dopiero po całkowitym ostudzeniu.