Wykonanie
Kolorowe
ciasteczka z serduszkami to prosta, a zarazem dość efektowna propozycja na Walentynkowe menu.
Ciastka mimo swojej prostoty są bardzo smaczne i przede wszystkim idealnie pasują do romantycznej atmosfery Walentynkowego wieczoru.
jajko250 g
mąki pszennej100 g
masłałyżka
jogurtu naturalnego2/3 szklanki
cukru pudrucukier waniliowy1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaróżowy lub czerwony barwnik w proszku
Masło miksujemy razem z
cukrem pudrem oraz
cukrem waniliowym. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto dzielimy na 2 części i do jednej z nich dodajemy odrobinę barwnika - wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasta zawijamy w folie i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut.
Po tym czasie na oprószonej
mąką stolnicy rozwałkowujemy jasne ciasto na grubość ok. 0,5 cm i za pomocą szklanki wycinamy
ciasteczka - przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Podobnie postępujemy z różowym/czerwonym
ciastem. Ze środka
ciasteczek za pomocą wykrawaczki w kształcie
serca wycinamy porcje ciasta. Różowe serduszka umieszczamy w środku jasnych
ciasteczek i na odwrót.Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 170 stopni (nie za długo ponieważ
ciastka wyjdą zbyt twarde).