ßßß

jajko250 g mąki pszennej100 g masłałyżka jogurtu naturalnego2/3 szklanki cukru pudrucukier waniliowy1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaróżowy lub czerwony barwnik w proszku
Masło miksujemy razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto dzielimy na 2 części i do jednej z nich dodajemy odrobinę barwnika - wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasta zawijamy w folie i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut.
Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy jasne ciasto na grubość ok. 0,5 cm i za pomocą szklanki wycinamy ciasteczka - przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Podobnie postępujemy z różowym/czerwonym ciastem. Ze środka ciasteczek za pomocą wykrawaczki w kształcie serca wycinamy porcje ciasta. Różowe serduszka umieszczamy w środku jasnych ciasteczek i na odwrót.Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 170 stopni (nie za długo ponieważ ciastka wyjdą zbyt twarde).










