Wykonanie
Hej! Dziś przedstawiam Wam jeszcze jeden przepis na
ciasteczka z wykorzystaniem specjalnej wykrawaczki. Ale tym razem - z racji zbliżającego się 14. lutego - walentynkowe. Te małe, kruche, słodkie i urocze łakocie będą zdecydowanie dobrym podarunkiem dla ukochanej osoby :)
składniki:250 g
mąki pszennej100 g
masła100 g
cukru pudru1 łyżeczka
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
jajkolukier:100 g
cukru pudrukilka łyżek gorącej
wodykilka kropli ekstraktu
waniliowegoczerwony barwnik (opcjonalnie)wykonanie:Wszystkie składniki na
ciastka umieścić w misce i zagnieść z nich gładkie, jednolite ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez ok. 15 minut.Po schłodzeniu rozwałkować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno być bardzo cienkie (kilka milimetrów). Przy pomocy serduszkowej wykrawaczki odciskać
serca. Resztki ciasta odłożyć do miski i wykorzystać później.
Ciasteczka piec w 180 º C przez ok. 10-15 minut (w zależności od grubości ciasta) na lekko złoty kolor. Odstawić do wystudzenia.Składniki na
lukier dokładnie wymieszać. Lukrem pokrywać ostudzone
ciasteczkowe serca. Całość udekorować perełkami.p.s. muszę przyznać, że już dawno nie jadłem tak kruchych i delikatnych
ciasteczek :)Wykrawaczka jest bardzo fajna. Można korzystać z niej na różne sposoby, można użyć z nią też innych, zwykłych, foremek a później łączyć je w przeróżne zestawienia. Prawie jak
ciasteczkowe puzzle :) Znajdziecie ją na Bake-Shop.plSmacznego! :)