ßßß Cookit - przepis na Brownie z praliną orzechową i sosem karmelowym

Brownie z praliną orzechową i sosem karmelowym

nazwa

Wykonanie

Składniki
200 g masła
200 g gorzkiej czekolady 70%
4 jajka
250 g drobnego cukru
10 g cukru waniliowego
130 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
Pralina orzechowa
100 g orzechów laskowych, obranych, prażonych
75 g cukru
45 ml wody
Sos karmelowy
1/2 ilości z przepisu z tego przepisu
Wykonanie
Pralina orzechowa
jeśli nie mamy obranych, prażonych orzechów laskowych to postąpić wg przepisu
podgrzewać aż cukier rozpuści się w wodzie, a następnie zmieni w gęsty syrop. Pozwolić mu gęstnieć, cały czas mieszając, aż uzyska złoty kolor i oblepi orzechy. Trzeba to robić uważnie, by cukier ładnie skarmelizował, ale nie przypalił się. Pod koniec dodać małą szczyptę soli. Finalnie orzechy powinny zacząć się rozdzielać w garnuszku i być nieco sypkie, ale wciąż kleiste
wtedy przełożyć orzechy na talerz wyłożony papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć
pozwolić im wyschnąć przez 1 do 2 godzin, lub dłużej – aż posypka całkiem wyschnie
Brownie
składniki dobrze by były w temperaturze pokojowej – szczególnie jajka w garnuszku, na małym ogniu rozpuścić masło. Zdjąć z ognia i dorzucić połamaną na małe kawałki lub posiekaną czekoladę. Zostawić do całkowitego rozpuszczenia. Od czasu do czasu zamieszać i zostawić do przestudzenia w misce umieścić jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym i roztrzepać lekko rózgą
do jajek wlać przestudzone masło z czekoladą i z grubsza wymieszać. następnie dodać przesianą mąkę oraz sól i znów z grubsza wymieszać
grubo posiekać orzechy włoskie, dorzucić do ciasta i wmieszać
ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
piec w 170°C przez 25 do 30 minut – aż brownie urośnie. Po wyjęciu z piekarnika opadnie, ale tak ma być
całkowicie wystudzić
przygotować sos karmelowy wg przepisu na brownie wylać sos karmelowy, a wierzch posypać pozostałą ilością praliny orzechowej
Źródło:https://fotokulinarnie.pl/przepisy/brownie-z-pralina-orzechowa-i-sosem-karmelowym