Wykonanie
Składniki200 g
masła200 g
gorzkiej czekolady 70%4
jajka250 g drobnego
cukru10 g
cukru waniliowego130 g
mąki pszennej1/4 łyżeczki
soliPralina orzechowa100 g
orzechów laskowych, obranych, prażonych75 g
cukru45 ml
wodySos karmelowy1/2 ilości z przepisu z tego przepisuWykonaniePralina orzechowajeśli nie mamy obranych, prażonych
orzechów laskowych to postąpić wg przepisupodgrzewać aż
cukier rozpuści się w wodzie, a następnie zmieni w gęsty
syrop. Pozwolić mu gęstnieć, cały czas mieszając, aż uzyska złoty kolor i oblepi
orzechy. Trzeba to robić uważnie, by
cukier ładnie skarmelizował, ale nie przypalił się. Pod koniec dodać małą szczyptę
soli. Finalnie
orzechy powinny zacząć się rozdzielać w garnuszku i być nieco sypkie, ale wciąż kleistewtedy przełożyć
orzechy na talerz wyłożony papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyćpozwolić im wyschnąć przez 1 do 2 godzin, lub dłużej – aż posypka całkiem wyschnieBrownieskładniki dobrze by były w temperaturze pokojowej – szczególnie
jajka w garnuszku, na małym ogniu rozpuścić
masło. Zdjąć z ognia i dorzucić połamaną na małe kawałki lub posiekaną
czekoladę. Zostawić do całkowitego rozpuszczenia. Od czasu do czasu zamieszać i zostawić do przestudzenia w misce umieścić
jajka wraz z
cukrem i
cukrem waniliowym i roztrzepać lekko rózgądo
jajek wlać przestudzone
masło z
czekoladą i z grubsza wymieszać. następnie dodać przesianą
mąkę oraz
sól i znów z grubsza wymieszaćgrubo posiekać
orzechy włoskie, dorzucić do ciasta i wmieszaćciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczeniapiec w 170°C przez 25 do 30 minut – aż brownie urośnie. Po wyjęciu z piekarnika opadnie, ale tak ma byćcałkowicie wystudzićprzygotować
sos karmelowy wg przepisu na brownie wylać
sos karmelowy, a wierzch posypać pozostałą ilością praliny orzechowej