Wykonanie
Dzisiejsza
tarta jest skutkiem spadku poziomu
cukru i zawartości lodówki. Wszystko wspaniale się połączyło tworząc kolejny świetny i prosty przepis.Do kruchego ciasta potrzebujesz:- 250g
mąki- 125g
masła- 60g
cukru- 60ml
wody- małego
jajka- szczypty
soliMasło pokrój na cienkie plasterki, dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto w razie potrzeby dodaj nieco
wody lub
mąki by uzyska elastyczne, nie klejące się ciasto, Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i umieść je w natłuszczonej formie. Ciasto wyłóż papierem do pieczenia, na który wysyp
groch. Piecz piekarniku w rozgrzanym do 200 stopni C z termoobiegiem przez 15 minut, po tym czasie usuń papier z
grochem, przekłuj ciasto w kilku miejscach używając widelca i piecz je dalej aż spód będzie upieczony (około 10 minut) następnie wyjmij z piekarnika.Do nadzienia:- 330ml
śmietany 18%- 2
jajek- pół kubka mrożonych
truskawek, wcześniej rozmrożonych.- 70g + łyżki
cukru pudru- szczypty
soliZ
truskawek odlej sok powstały w czasie ich roztapiania. Używając blendera zmiel
truskawki z łyżką
cukru pudru i odstaw.
Śmietanę, resztę
cukru i 2
żółtka wymiksuj z dodatkiem 2 łyżek soku z
truskawek odlanego wcześniej z kubka.
Białka ubij na sztywną pianę. Tuż przed nałożeniem na podpieczony spód dodaj
białka do masy śmietanowej i delikatnie wymieszaj łyżką. Tak uzyskaną masę wylej na kruche ciasto, następnie używając łyżeczki rozprowadź zmiksowane
truskawki w formie wzorków na cieście. Piecz ciasto przez 15-20 minut w 200 stopniach do lekkiego zrumienienia i ścięcia, Masa powinna się nieco unieść, po ostygnięciu jej poziom się wyrówna. Po upieczeniu ostudź przed podaniem.Smacznego!