Wykonanie
Share the post "Ciasto z
jabłkami,
żurawiną i korzennym karmelem / Apple and cranberry pie with gingerbread caramel"Święta za pasem, warto więc zaplanować świąteczne menu. Dziś przedstawiam niezwykle łatwe, a jednocześnie efektownie wyglądające ciasto z
jabłkami i
żurawiną. Podane z polewą z korzennego karmelu, na pewno zachwyci wszystkich przy świątecznym
stole. W trakcie przygotowania go warto używać sprawdzonych składników, dlatego ja dodałam
proszek do pieczenia Delecty i sprawdzone
orzechy włoskie Bakalland . Polecam!Scroll down for recipe in EnglishCiasto z
jabłkami,
żurawiną i korzennym karmelem(10 porcji)Składniki na nadzienie:6 małych
jabłek, obranych, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojonych w kostkę lub plasterki1 szklanka świeżej lub mrożonej
żurawiny½ szklanki
cukru1 łyżka
soku z cytryny1/4 szklanki
mąki pszennej1/4 łyżeczki
soli1/2 szklanki posieknaych
orzechów włoskich BakallandSkładniki na ciasto:160 g
masła, schłodzonego i pojonego w kostkę1 1/2 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia Delecta3/4 łyżeczki
soli6 łyżek zimnej
wodySkładniki na karmel:1/2 szklanki
cukru1 1/2 szklanki
śmietanki 36%, w temperaturze pokojowej1 łyżka
masła1 łyżeczka mielonego
cynamonu1 łyżeczka mielonego
imbiru1 łyżeczka
cukru wanilinowego50 ml
rumu (opcjonalnie)szczypta
soliPrzygotowanie:W celu przygotowania ciasta, w pojemniku blendera\miksera wymieszaj
masło,
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól, do utworzenia się grudek. Następnie miksując wlewaj powoli
wodę i miksuj do utworzenia się jednolitego ciasta. Zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.W celu przygotowania nadzienia, w większej misce wymieszaj
jabłka z
sokiem z cytryny, a następnie dodaj
żurawinę,
cukier,
mąkę i
sól.Gdy ciasto jest już schłodzone, rozwałkuj je na posypanej
mąką powierzchni na kształt koła o średnicy około 26 cm. Wyłóż nim nasmarowaną
masłem tortownicę o średnicy 20-22 cm (wraz z brzegami) i włóż
jabłka z
żurawinami i posyp
orzechami.Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz przez 45 – 50 cm i lub do zarumienienia.W trakcie pieczenia ciasta przygotuj karmel. W średnim rondelku rozpuść na małym ogniu
cukier, następnie zdejmij z ognia i wlej podgrzaną
śmietankę. Ponownie umieść rondelek na małym ogniu i podgrzewaj mieszając, aż wszystkie grudki się rozpuszczą, a sos uzyska lekko złoty kolor. Wmieszaj
sól,
masło,
cynamon,
imbir i
wanilię, po czym zdejmij z ognia i wmieszaj
rum (jeśli używasz).Podawaj ciasto polane dużą ilością
sosu karmelowego.Smacznego!
English version(10 servings)Ingredients for pie filling:6 apples, peeled cored and sliced or cubed1 cup fresh or frozen cranberries½ cup sugar1 tablespoon lemon juice1/4 cup all purpose
flour1/4 Teaspoon salt1/2 cup chopped walnuts BakallandIngredients for crust:160 g unsalted butter, chilled and cut into cubes1 1/2 cups all purpose
flour1/4 cup sugar1/2 teaspoon baking powder Delecta3/4 teaspoon salt6 tablespoons ice waterIngredients for caramel:1/2 cup sugar1 1/2 cups heavy cream, at room temperature1 tablespoon unsalted butter1 teaspoon cinnamon1 teaspoon ground ginger1 teaspoon vanilla sugar50 ml
rum (optional)pinch saltPreparation:To
make the crust, combine the butter,
flour, baking powder, salt and sugar in a food processor and pulse just until it resembles course crumbs. Slowly
pour in the ice water and pulse just until combined and a dough ball forms. Wrap the dough in plastic wrap and refrigerate for at least one hour.Toss apples in a bowl with the lemon juice and combine with the cranberries, sugar,
flour and salt.After the dough has chilled, roll it out on a well-floured surface until it’s about a 26 cm circle. Lay it into a buttered and floured 20-22 cm spring- form pan and
pour in the apple cranberry mixture and sprinkle with walnuts.Place in the preheated to 180 oC oven and bake for 45 – 50 minutes or until the sides are a light golden brown.While the pie is baking,
make the sauce by melting the sugar in a pot over a low to medium flame. When the sugar has completely dissolved, remove it from the heat and warmed heavy cream. Return to a low heat and stir vigorously until all lumps are gone and the sauce is a light golden brown. Stir in the butter, cinnamon, ginger, vanilla and salt. Remove from the heat and immediately stir in the
rum.
Serve the pie warm or at room temperature and with lots of warm caramel sauce.Enjoy!
Share the post "Ciasto z
jabłkami,
żurawiną i korzennym karmelem / Apple and cranberry pie with gingerbread caramel"