Wykonanie
5 Flares Twitter 0 Facebook 5 5 5 5 Flares ×Sezon na
truskawki w pełni i ja uległam miłości do tych
owoców. Dziś pokazuję Wam bardzo prosty i szybki sposób na raczenie się mocno
owocowym plackiem, a właściwie
owocami w cieście. Ja lubię właśnie takie desery gdy maślane ciasto jest dodatkiem do
owoców – mocno kremowych po upieczeniu. Zróbcie go dopóki
truskawki widać na każdym stoisku z
owocami.
Składniki:2 3/4 szklanki
mąki1 szklanka
cukru160 g
masła10 g
proszku do pieczenia4
jaja1/2 szklanki
mleka2 łyżki
spirytusu ( lub
rumu )1 kg
truskawekszczypta
soli4 łyżki
płatków migdałów ( opcjonalnie)Przygotowanie:Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Miękkie
masło utrzeć z
cukrem,
solą, dodając po
jaju.W międzyczasie przepłukać i przebrać
truskawki, pozbyć się szczypułek, większe pokroić.Do masy dodać 2 1/2 szklanki
mąki , proszek ,
mleko i
rum. Miksować jeszcze 5 minut.
Truskawki obsypać resztą
mąki.Na blasze rozprowadzić 2/3 ciasta , ułożyć
owoce, posypać
migdałami i przykryć resztą ciasta.Piec w 180 stopniach ( 160 z termoobiegiem) około 60 minut.Schłodzić i dowolnie udekorować.niektórym to zdjęcie może się nie spodobać – ja sądzę, że to esencja tego ciasta – na zdjęciu dwa kawałki ciasta w których widać upieczone
truskawki, tak jak lubię , jest ich tu cała masaPowiązane notki:
Drożdżowy placek
jogurtowy ze
śliwkami i
makiemŻytni Placek
jabłkowy z kruszonką owsianąJabłecznik na kruchym
waniliowym cieścieNajprostsze i najlepsze 5 minutowe ciasto
cynamonowe z
gruszkamiCiasto
jogurtowe z
rabarbarem i kruszonką