Placek mocno truskawkowy

Wykonanie

5 Flares Twitter 0 Facebook 5 5 5 5 Flares ×
Sezon na truskawki w pełni i ja uległam miłości do tych owoców. Dziś pokazuję Wam bardzo prosty i szybki sposób na raczenie się mocno owocowym plackiem, a właściwie owocami w cieście. Ja lubię właśnie takie desery gdy maślane ciasto jest dodatkiem do owoców – mocno kremowych po upieczeniu. Zróbcie go dopóki truskawki widać na każdym stoisku z owocami.
Składniki:
2 3/4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
160 g masła
10 g proszku do pieczenia
4 jaja
1/2 szklanki mleka
2 łyżki spirytusu ( lub rumu )
1 kg truskawek
szczypta soli
4 łyżki płatków migdałów ( opcjonalnie)
Przygotowanie:
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, solą, dodając po jaju.
W międzyczasie przepłukać i przebrać truskawki, pozbyć się szczypułek, większe pokroić.
Do masy dodać 2 1/2 szklanki mąki , proszek , mleko i rum. Miksować jeszcze 5 minut.
Truskawki obsypać resztą mąki.
Na blasze rozprowadzić 2/3 ciasta , ułożyć owoce, posypać migdałami i przykryć resztą ciasta.
Piec w 180 stopniach ( 160 z termoobiegiem) około 60 minut.
Schłodzić i dowolnie udekorować.
niektórym to zdjęcie może się nie spodobać – ja sądzę, że to esencja tego ciasta – na zdjęciu dwa kawałki ciasta w których widać upieczone truskawki, tak jak lubię , jest ich tu cała masa
Powiązane notki:
Drożdżowy placek jogurtowy ze śliwkami i makiem
Żytni Placek jabłkowy z kruszonką owsianą
Jabłecznik na kruchym waniliowym cieście
Najprostsze i najlepsze 5 minutowe ciasto cynamonowe z gruszkami
Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/06/10/placek-mocno-truskawkowy