ßßß
Składniki:2 3/4 szklanki mąki1 szklanka cukru160 g masła10 g proszku do pieczenia4 jaja1/2 szklanki mleka2 łyżki spirytusu ( lub rumu )1 kg truskawekszczypta soli4 łyżki płatków migdałów ( opcjonalnie)Przygotowanie:Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Miękkie masło utrzeć z cukrem, solą, dodając po jaju.W międzyczasie przepłukać i przebrać truskawki, pozbyć się szczypułek, większe pokroić.Do masy dodać 2 1/2 szklanki mąki , proszek , mleko i rum. Miksować jeszcze 5 minut.Truskawki obsypać resztą mąki.Na blasze rozprowadzić 2/3 ciasta , ułożyć owoce, posypać migdałami i przykryć resztą ciasta.Piec w 180 stopniach ( 160 z termoobiegiem) około 60 minut.Schłodzić i dowolnie udekorować.niektórym to zdjęcie może się nie spodobać – ja sądzę, że to esencja tego ciasta – na zdjęciu dwa kawałki ciasta w których widać upieczone truskawki, tak jak lubię , jest ich tu cała masaPowiązane notki:Drożdżowy placek jogurtowy ze śliwkami i makiemŻytni Placek jabłkowy z kruszonką owsianąJabłecznik na kruchym waniliowym cieścieNajprostsze i najlepsze 5 minutowe ciasto cynamonowe z gruszkamiCiasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką