Wykonanie
Upieczone spontanicznie, na chwilę przed wyjściem na pierwszego w tym roku grilla, ze składników, które zawsze są pod ręką. Pachnące, puszyste, z bezkonkurencyjnym wiosną, zestawieniem
truskawek,
rabarbaru i
jabłek... Polecam! Szczególnie w plenerze. :)
źródło przepisu: niebowgebie.blox.pl(podaję ze swoimi modyfikacjami)450 g
mąki200 g
cukru + ekstrakt
waniliowy250 g stopionego
masła (użyłam
oleju)4
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli2
jabłka3-4 łodyg
rabarbaruok. 10
truskawekłyżeczka
cynamonukruszonka3/4 szklanki
mąki1/4 kostki
masła1/2 szklanki
cukru pudruszczypta
solicukier puder do posypania upieczonego ciastaPrzygotować kruszonkę:
masło drobno posiekać z
cukrem pudrem i szczyptą
soli, dodawać powoli
mąkę, połączone składniki zagniatać, aż utworzą zwartą masę, schłodzić.
Jajka ubić z
cukrem. Dodać
mąkę i dokładnie wymieszać. Dolać ostudzone
masło (lub
olej) i wymieszać. Ciasto wylać na posmarowaną
masłem niewielką blachę, na wierzchu poukładać pokrojone
owoce wymieszane z kruszonką i
cynamonem.Piec około 60 minut w temperaturze 170 stopni (muffiny piec około 30 minut). Przestudzone posypać
cukrem pudrem.Smacznego!
Świetne także w wersji mini...
...szczególnie w tak cudnych okolicznościach przyrody. W sam raz na piknik! :)
***