Wykonanie

Składniki:Ciasto:200 g kostka
masła2
jajka2,5 szklanki
mąki1/3 szklanki
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli
Owocowy wkład:3
jabłkamrożone lub świeże
truskawkiłyżka
cynamonu2 łyżeczki
cukru
2 szklanki
mąki,
proszek do pieczenia i
sól wymieszać delikatnie w malakserze. Dodać rozdrobnione zimne
masło i mieszać na najniższych obrotach aż do uzyskania grudek ciasta. Następnie dodać 2
jajka i nadal mieszać. Dodać trochę
mąki i wyjąć ciasto na stolnice. Uformować kulkę, obsypać
mąką, owinąć folią i wstawić do zamrażarki. Ciasto można również przygotować ręcznie. W tym czasie zająć się
owocami.
Jabłka obrać i pokroić w cienki plastry, obsypać
cynamonem i
cukrem, dodać
truskawki. Ciasto rozwałkować i wysypać na nie
owoce. Brzegi ciasta zawinąć i dokładnie zlepić aby się nie otworzyły podczas pieczenia. Całe ciasto znajdujące się na wierzchu posmarować roztrzepanym
jajkiem. Piec w 180 stopniach przez 40 minut.



