Uwielbiam takie szybkie ciasta z dużą ilością owoców. Połączenie kwaskowatego rabarbaru ze słodkim cukrem pudrem sprawia, że ciężko skończyć jedzenie na jednym kawałku ;) Mamy jeszcze jakiś miesiąc na cieszenie się rabarbarem, trzeba korzystać. Macie jakieś sprawdzone pomysły na rabarbar ?Składniki( tortownica o śr. 24 cm):- 2 szklanki pokrojonego, obranego rabarbaru- 1 i 1/4 szklanki mąki- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1/2 szklanki cukru- 5 łyżek rozpuszczonego masła- 3 jajka- 2 łyżki mleka/wody- kilka kropel ekstraktu waniliowego- 1 łyżka cynamonu- cukier puder do oprószeniaJajka utrzyj z cukrem, do białości. Dodaj masło, ekstrakt, mleko, wszystko zmiksuj. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i ponownie dokładnie wymieszaj. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście równomiernie ułóż kawałki rabarbaru. Piecz ok. 30 minut w 200 stopniach.