ßßß Cookit - przepis na Ucierane ciasto z rabarbarem

Ucierane ciasto z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Składniki
300 g rabarbaru
250 g drobnego cukru
200 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 jajka
100 g mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder
Przygotowanie
Rabarbar umyć, przyciąć końce i pokroić na 1/2 cm kawałki. Włożyć do miski, dodać 100 g cukru, wymieszać i odstawić na godzinę aż puści sok. W międzyczasie 2-3 razy zamieszać.
Dokładnie odsączyć, rabarbar zachować do ciasta a sok wykorzystać do przyrządzenia napoju lub koktajlu.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mikserem dokładnie ubić masło ze 150 g cukru i wanilią na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku w odstępach czasu, miksując pomiędzy kolejnymi dawkami.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitej masy. Zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników i przełożyć do przygotowanej formy. Na wierzchu położyć odsączony rabarbar.
Piec przez ok. 30 minut lub do czasu aż ciasto się zrumieni. Posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_angielska/ciasto_rabarbar/przepis.html