Wykonanie
Składniki300 g
rabarbaru250 g drobnego
cukru200 g miękkiego
masła1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii3
jajka100 g
mąki3/4 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier puderPrzygotowanie
Rabarbar umyć, przyciąć końce i pokroić na 1/2 cm kawałki. Włożyć do miski, dodać 100 g
cukru, wymieszać i odstawić na godzinę aż puści sok. W międzyczasie 2-3
razy zamieszać.Dokładnie odsączyć,
rabarbar zachować do ciasta a sok wykorzystać do przyrządzenia
napoju lub koktajlu.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Mikserem dokładnie ubić
masło ze 150 g
cukru i
wanilią na puszystą masę. Dodawać po jednym
jajku w odstępach czasu, miksując pomiędzy kolejnymi dawkami.
Mąkę przesiać i wymieszać z
proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitej masy. Zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników i przełożyć do przygotowanej formy. Na wierzchu położyć odsączony
rabarbar.Piec przez ok. 30 minut lub do czasu aż ciasto się zrumieni. Posypać
cukrem pudrem.