Wykonanie
Wyczekany w tym sezonie
rabarbar znalazł się u mnie najpierw w tym cieście. Myślałam o umieszczeniu tych kwaskowatych
owoców pod kruszonką - tak też się stało, lecz w połączeniu z klasycznym
ciastem ucieranym. Stanowi ono w zasadzie prostą bazę dla wszystkich
owoców, przez cały rok. Podobnie jak Szybkie ciasto, które upiekłam w ubiegłym roku ze
śliwkami.Zapraszam Was na puszyste, ucierane ciasto z
rabarbarem i kruszonką. Wyjątkowy smak ta ostatnia zawdzięcza
mące orkiszowej, a wyjątkową kruchość i chrupkość -
mące krupczatce.Polecam też więcej przepisów na: CiastaMoje inne propozycje, w których wykorzystałam: ciasto ucierane,
rabarbarCiasto z
rabarbarem i orkiszową kruszonką na formę o średnicy 26-30 cmSkładniki na ciasto:4
jajka200 g
cukru pudru2 łyżeczki
cukru z
wanilią150 g
mąki pszennej100 g
mąki ziemniaczanej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia200 g
masła300 g
rabarbaruSkładniki na kruszonkę: 3/4 proporcji z tego przepisu na kruszonkę115g
mąki orkiszowej typ 70035 g
mąki krupczatki60
cukru pudru90 g miękkiego
masłaPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Formę do ciast posmarować
masłem i wysypać
bułką tartą.Przygotować kruszonkę według przepisu .
Masło roztopić w rondelku na małym ogniu.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia. Łodygi
rabarbaru umyć i pokroić na kawałki.
Żółtka utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę.
Białka ubić na sztywną pianę. Do masy
żółtkowej stopniowo dodawać ostudzone
masło, a następnie pianę z
białek, którą zasypać
mąką przesianą z
proszkiem do pieczenia. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do przygotowanej formy. Na wierzchu poukładać kawałki
rabarbaru i lekko je docisnąć. Posypać kruszonką.Formę z
ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut do suchego patyczka. Podawać posypane
cukrem pudrem.
,Składnik główny:
rabarbar,Składnik główny:ciasto ucierane,Rodzaj dania:Ciasto,