ßßß

Składniki na kruche ciasto forma o średnicy 26 cm:200 mąki pszennej50 g cukru pudru1 jajko150 g masła1 łyżeczka proszku do pieczeniaSkładniki masa serowa:1,2 kg twarogu tłustego lub półtłustego, dwukrotnie mielonego1 jajko1 szklanka cukru1 opakowanie 60 g budyniu waniliowegoDodatkowo:3 łodygi rabarbaru2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki cukru pudruWykonanie:Rabarbar myjemy, a następnie kroimy w około 1 cm kawałki. Kawałeczki łodyg przekładamy do miski i zasypujemy cukrem pudrem i mąka ziemniaczaną. Mieszamy i odstawiamy.Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części ( 2/3 i 1/3), mniejszą część owijamy w folię i odkładamy na ok. 20 minut do zamrażalnika. Pozostałym ciastem wylepiamy dno i około 1 cm rant formy uprzednio nasmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do lodówki.Piekarnik nastawiamy na 180 st. C, grzałka góra dół.Twaróg wraz z jajkiem, cukrem, budyniem miksujemy lub blendujemy na gładką masę. Zawsze miksujemy do połączenia składników, otrzymania gładkiej jednolitej masy. Nie polecam długiego miksowania, gdyż za mocno napowietrzona masa serowa powoduje, że sernik bardzo wyrasta, a po wystudzeniu opada i pęka!Masę serowa przekładamy do formy wyłożonej ciastem. Na wierzch rozsypujemy kawałki rabarbaru obtaczane w cukrze pudrze i mące. Schłodzony kawałek ciasta ścieramy na tarce lub rwiemy na małe kawałeczki i układamy na rabarbarze. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.Smacznego!