Wykonanie
Kruchy spód … masa serowa na bazie tłustego
twarogu z dodatkiem budyniu …przełamujący
słodycz kwaskowaty
rabarbar i chrupiąca kruszonka. Pyszny sernik w sam raz na letnie rodzinne biesiadowanie :).
Składniki na kruche ciasto forma o średnicy 26 cm:200
mąki pszennej50 g
cukru pudru1
jajko150 g
masła1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki masa serowa:1,2 kg
twarogu tłustego lub półtłustego, dwukrotnie mielonego1
jajko1 szklanka
cukru1 opakowanie 60 g budyniu
waniliowegoDodatkowo:3 łodygi
rabarbaru2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
cukru pudruWykonanie:
Rabarbar myjemy, a następnie kroimy w około 1 cm kawałki. Kawałeczki łodyg przekładamy do miski i zasypujemy
cukrem pudrem i
mąka ziemniaczaną. Mieszamy i odstawiamy.
Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z
cukrem pudrem i
proszkiem do pieczenia, wbijamy
jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne
masło. Wszystkie składniki ugniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części ( 2/3 i 1/3), mniejszą część owijamy w folię i odkładamy na ok. 20 minut do zamrażalnika. Pozostałym
ciastem wylepiamy dno i około 1 cm rant formy uprzednio nasmarowanej
masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do lodówki.Piekarnik nastawiamy na 180 st. C, grzałka góra dół.
Twaróg wraz z
jajkiem,
cukrem,
budyniem miksujemy lub blendujemy na gładką masę. Zawsze miksujemy do połączenia składników, otrzymania gładkiej jednolitej masy. Nie polecam długiego miksowania, gdyż za mocno napowietrzona masa serowa powoduje, że sernik bardzo wyrasta, a po wystudzeniu opada i pęka!Masę serowa przekładamy do formy wyłożonej
ciastem. Na wierzch rozsypujemy kawałki
rabarbaru obtaczane w cukrze pudrze i
mące. Schłodzony kawałek ciasta ścieramy na tarce lub rwiemy na małe kawałeczki i układamy na
rabarbarze. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.Smacznego!