ßßß
W maju nie może u mnie zabraknąć placka z rabarbarem , najlepiej posypanego kruszonką. Pokazywałam już na blogu klasyczny drożdżowy, dziś wersja ucierana na maśle, na dodatek z masą serową , w którą włożyłam kawałki rabarbaru. Wyszedł pyszny, sporą jego część zjedliśmy na podwieczorek podczas rejsu łódką po Warcie w ubiegłą sobotę.
ciasto :100 g masła1/2 szklanki drobnego cukru i łyżka cukru z wanilią2 duże jajka i 1 białko1, 5 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa serowa200 g twarogu ( miałam domowy od znajomych)żółtko i spora łyżka cukrurabarbar ( 3 -4 gałązki) i łyżka cukrukruszonka taka, jak tutajMasło z cukrem zmiksowałam na puszystą masę , potem dodawałam po kolei miksując po jajku ( białko na końcu) i na zmniejszonych obrotach dorzucałam po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia.rabarbar pokroiłam i przesypałam lekko cukremŻółtko z cukrem do masy serowej utarłam łyżką jak do kogla-mogla i dorzuciłam do twarogu, ucierając wszystko drewnianą łyżką. Masa nie musi być gładka.Do natłuszczonej formy ( 23 na 26 cm) włożyłam ciasto, rozprowadziłam je równomiernie. Na to włożyłam masą serową, w nią lekko powciskałam rabarbar, posypałam kokosową kruszonką i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 50 minut. Piekłam do zezłocenia wierzchu i suchego patyczka.Jak już wspomniałam, placek wyszedł pyszny, masa serowa świetnie się komponowała z rabarbarem i kruszonką . Na pewno go powtórzę latem z innymi owocami.Smacznego !