Wykonanie
W maju nie może u mnie zabraknąć placka z
rabarbarem , najlepiej posypanego kruszonką. Pokazywałam już na blogu klasyczny
drożdżowy, dziś wersja ucierana na
maśle, na dodatek z masą
serową , w którą włożyłam kawałki
rabarbaru. Wyszedł pyszny, sporą jego część zjedliśmy na podwieczorek podczas rejsu łódką po Warcie w ubiegłą sobotę.
ciasto :100 g
masła1/2 szklanki drobnego
cukru i łyżka
cukru z
wanilią2 duże
jajka i 1
białko1, 5 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa serowa200 g
twarogu ( miałam domowy od znajomych)
żółtko i spora łyżka
cukrurabarbar ( 3 -4 gałązki) i łyżka
cukrukruszonka taka, jak tutaj
Masło z
cukrem zmiksowałam na puszystą masę ,
potem dodawałam po kolei miksując po
jajku (
białko na końcu) i na zmniejszonych obrotach dorzucałam po trochu
mąkę z
proszkiem do pieczenia.
rabarbar pokroiłam i przesypałam lekko
cukremŻółtko z
cukrem do masy serowej utarłam łyżką jak do kogla-mogla i dorzuciłam do
twarogu, ucierając wszystko drewnianą łyżką. Masa nie musi być gładka.Do natłuszczonej formy ( 23 na 26 cm) włożyłam ciasto, rozprowadziłam je równomiernie. Na to włożyłam masą
serową, w nią lekko powciskałam
rabarbar, posypałam
kokosową kruszonką i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 50 minut. Piekłam do zezłocenia wierzchu i suchego patyczka.Jak już wspomniałam, placek wyszedł pyszny, masa serowa świetnie się komponowała z
rabarbarem i kruszonką . Na pewno go powtórzę latem z innymi
owocami.Smacznego !