Wykonanie
Święta Wielkanocne nie mogą się obyć bez Baby. W zeszłym roku zachęcałam do upieczenia Dziada, w tym natomiast podaje przepis na pyszną babkę piaskową. Przepis prosty, a rezultat rewelacyjny. Babka piaskowa należy do ciast, które jak już się na nie skusi to nie można przestać je jeść. Naprawdę polecam wszystkim.Składniki:4
jajka1 kostka
masła1 szklanka
cukru200 g
mąki pszennej100 g
mąki ziemniaczanej½ łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:Oddzielić
białka od
żółtek,
białka ubić na sztywną pianę.Miękkie
masło rozetrzeć z
żółtkami za pomocą miksera, a następnie dodać
cukier i ubić na gładką masę.
Mąki przesiać przez sito i wymieszać z
proszkiem do pieczenia. Porcjami dodawać
mąkę do wcześniej ubitej masy cały czas miksując.Dodać pianę z
białek i delikatnie wymieszać łyżką.Formę dokładnie wysmarować tłuszczem i posypać
bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy.Piec w temperaturze 170 o C przez 50 minut. Przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe. jeśli patyczek będzie mokry piec jeszcze przez kilka minut.UWAGA babę należy studzić w formie, żeby nie opadła.