Wykonanie
Kiedy tylko zobaczyłem na bazarze
rabarbar przypomniały mi się dawne czasy. Pamiętam jak u mojej babci rósł
rabarbar i wtedy zrywaliśmy i jedliśmy go. A Mama czy Babcia robiły z niego kompot i placek. Takiego smaku nie da się zapomnieć:)Składniki:- 2 szklanki
mąki- szklanka
cukru- pół kostki
masła- 3
jajka- łyżeczka
proszku do pieczenia- łyżka ekstraktu
waniliowego- około pół kg
rabarbaruKruszonka:- 3 łyżki
masła- 3 łyżki
cukru- 2 łyżki
mąkiPrzygotowanie:
Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wkładamy do miski i zasypujemy dwiema łyżkami
cukru.
Masło należy roztopić i zostawić do ostygnięciaDo miski dodajemy
jajka i
cukier i miksujemy. Następnie dodajemy ekstrakt
waniliowy,
proszek do pieczenia i
mąkę i mieszamy za pomocą miksera na wolnych obrotach. Na koniec dodajmy roztopione
masło i ponownie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy pokrojony
rabarbar.Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki należy zagnieść, tak by powstała grudkowata masa. Kruszonką posypujemy
rabarbar.Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 190 stopni.