ßßß
W niedzielę miała do mnie przyjść daaaaaaaaawno niewidziana znajoma. W domu było sporo rabarbaru i standardowa zawartość lodówki / półek z mąką. Więc uderzyłam na KS, wklepałam w wyszukiwarkę "proste ciasto ucierane" i włala ! Oto i ono w wersji rabarbarowej. Polecam - wydaje mi się, że nie można go zepsuć!Składniki:5-6 pędów rabarbaru3 łyżeczki cukru200 g miękkiego masła200 g cukru pudru4 jajka (w temperaturze pokojowej)250 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaUcierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez 8 - 10 minut. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu, czyli cały czas intensywnie ubijać masę. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie rabarbar pokroić w nieduże plastry, zasypać cukrem.Ciasto wylać na tortownicę, na wierz wyłożyć rabarbar i wstawić do piekarnika na 60-70 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.