ßßß
Składniki (na 6 mini-bochenków lub 12 standardowej wielkości muffinów):225 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli100 g cukru1 jajko100 g kwaśnej śmietany 12%150 ml mleka75 g masła1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkękilkanaście suszonych śliwek, w całości lub przekrojonych na półpół łyżeczki cynamonuPrzygotowanie:Masło roztopić i lekko ostudzić. Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier oraz cynamon wymieszać w misce. W drugiej misce wymieszać jajko, śmietanę, mleko i płynne masło, a następnie wlać do suchych składników. Mieszać krótko - tylko do momentu, w którym składniki się połączą. Dodać pokrojone jabłko oraz suszone śliwki i przemieszać. Ciasto nakładać do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami lub, jak w moim przypadku, do formy na mini-bochenki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190 C przez około 25-30 minut, aż będą rumiane. Wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Smacznego!

