ßßß
0,5 kg mąki pszennej + do podsypania ( u mnie 2 łyżki)1 kopiasta łyżka stopionego, schłodzonego masła1/3 szklanki cukru1 szklanka ciepłego mleka40 gram drożdżyszczypta soli1 łyżka cukru z wanilią2 jajanadzienie:2 duże jabłka ( u mnie malinówki)1 łyżka cukru z wanilią1/4 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)kruszonka2 łyżki miękkiego masła3 łyżki cukru2 kopiaste łyżki mąkidodatkowo:1 roztrzepane jajo do posmarowaniaW ciepłym mleku rozprowadzić drożdże z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru, wymieszać, odstawić na 15 minut do "ruszenia".Mąkę przesiać z solą, cukrem, dodać jaja, tłuszcz, wyrośnięty rozczyn, zagnieść elastyczne ciasto, podsypując mąką (nie za dużo).Wsadzić do omączonej miski, przykryć folią i pozostawić do podwojenia objętości (ciasto szybko rośnie, u mnie trwało to 35 minut).Jabłka obrać, pokroić na grubsze plastry, posypać cukrem waniliowym i cynamonem.Następnie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 12 równych części, z każdej uformować podłużny placuszek, poukładać na nim jabłka.
Jabłuszka zalepić tworząc kształt wrzecionowatej bułeczki.Drożdżówki poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić na 20 - 25 minut do wyrośnięcia.Miękkie masło zagnieść z mąką i cukrem tworząc sypką kruszonkę (jeśli będzie się kleić, podsypać mąką).Bułeczki mocno wyrosną, układałam po 3 sztuki w dwóch rzędach i dwie na dole, czyli na blasze umieściłam 8 sztuk.Resztę bułeczek poukładać sobie na drugiej blaszce z wyposażenia piekarnika, na papierze.
Po tym czasie bułeczki posmarować roztrzepanym jajem, posypać wcześniej zagniecioną kruszonką. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni.
