ßßß Cookit - przepis na drożdżówki z jabłkami i kruszonką

drożdżówki z jabłkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Bardzo puszyste bułeczki, ciasto cudnie się obrabia :)), a jedzenie ich to wielka przyjemność :)
0,5 kg mąki pszennej + do podsypania ( u mnie 2 łyżki)
1 kopiasta łyżka stopionego, schłodzonego masła
1/3 szklanki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
40 gram drożdży
szczypta soli
1 łyżka cukru z wanilią
2 jaja
nadzienie:
2 duże jabłka ( u mnie malinówki)
1 łyżka cukru z wanilią
1/4 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
kruszonka
2 łyżki miękkiego masła
3 łyżki cukru
2 kopiaste łyżki mąki
dodatkowo:
1 roztrzepane jajo do posmarowania
W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru, wymieszać, odstawić na 15 minut do "ruszenia".
Mąkę przesiać z solą, cukrem, dodać jaja, tłuszcz, wyrośnięty rozczyn, zagnieść elastyczne ciasto, podsypując mąką (nie za dużo).
Wsadzić do omączonej miski, przykryć folią i pozostawić do podwojenia objętości (ciasto szybko rośnie, u mnie trwało to 35 minut).
Jabłka obrać, pokroić na grubsze plastry, posypać cukrem waniliowym i cynamonem.
Następnie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 12 równych części, z każdej uformować podłużny placuszek, poukładać na nim jabłka.
Jabłuszka zalepić tworząc kształt wrzecionowatej bułeczki.
Drożdżówki poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić na 20 - 25 minut do wyrośnięcia.
Miękkie masło zagnieść z mąką i cukrem tworząc sypką kruszonkę (jeśli będzie się kleić, podsypać mąką).
Bułeczki mocno wyrosną, układałam po 3 sztuki w dwóch rzędach i dwie na dole, czyli na blasze umieściłam 8 sztuk.
Resztę bułeczek poukładać sobie na drugiej blaszce z wyposażenia piekarnika, na papierze.
Po tym czasie bułeczki posmarować roztrzepanym jajem, posypać wcześniej zagniecioną kruszonką. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/drozdzowki-z-jabkami-i-kruszonka.html