Wykonanie

Pieczone
jabłka wykorzystaliśmy do
strucli drożdżowej.Składniki:-3 szklanki
mąki tortowej-2 szklanki
mąki 650-5 dkg
drożdży-4 łyżki
cukru-350 ml ciepłego
mleka-4
jajka-7 dkg
masła-łyżeczka
cynamonu-słoik 0,9 l pieczonych
jabłek-2 garści
włoskich orzechów-
wanilia-szczypta
soli
Do
jabłek dodajemy
cynamon, posiekane
orzechy i mieszamy.
Drożdże rozcieramy z
cukrem, dodajemy 1/3
mleka i 1/2 szklanki
mąki tortowej.Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Dodajemy pozostałe
mleko,
wanilię,
sól, 2
żółtka i jedno całe
jajko,pozostałą
mąkę i wyrabiamy ciasto.Dolewamy roztopione
masło i wyrabiamy, aż się wchłonie.Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamydo wyrośnięcia.Ciasto wyrosło:

Przekładamy na stolnicę posypaną
mąką i dzielimy na 2 części.

Każdą część rozwałkowujemy i nakładamy masę
jabłkową.

Zwijamy
strucle i kilka
razy przekręcamy.

Układamy w natłuszczonych podłużnych blaszkach,przykrywamy ściereczką i czekamy, aż wyrosną.Nacinamy, smarujemy roztrzepanym
jajkiem
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 40-45 minut.

Wyjmujemy z blaszek i gotowe.


Smacznego!