Wykonanie
Jabłka i
cynamon to jeden z lepszych duetów jesiennych. A ułożony na puszystym cieście
drożdżowym smakuje po prostu wspaniale. Z
cynamonową posypką łączy się rewelacyjnie. Ja zrobiłam kruszonkę "na ciepło" bo tak się z nia polubiłam, że innej już nie zagniatam. Ciasto jest moją kolejna propozycją do akcji
jabłkowej .
Składniki:500 g
mąki pszennej20 g świeżych
drożdży3
żółtka60 g drobnego
cukru60 g miękkiego
masła2 łyżki ekstraktu
waniliowego200 ml
mlekaszczypta
soli4 duże
jabłkaW 1/3 szklanki
mleka rozpuścić
drożdże z łyżeczką
cukru. Odstawić na 15-30 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Przełożyć do wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką formy. Ponownie odstawić na 30 minut. Na wierzchu ułożyć
jabłka pokrojone w ósemki. Posypać kruszonką.Składniki na
cynamonową kruszonkę:1/2 kostki
masła (125 g)1 niepełna szklanka
mąki1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 szklanki
cukruMasło roztopić i ostudzić, wymieszać z
cukrem,
cynamonem i
mąką.Smacznego:)