ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonową kruszonką

Ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Jabłka i cynamon to jeden z lepszych duetów jesiennych. A ułożony na puszystym cieście drożdżowym smakuje po prostu wspaniale. Z cynamonową posypką łączy się rewelacyjnie. Ja zrobiłam kruszonkę "na ciepło" bo tak się z nia polubiłam, że innej już nie zagniatam. Ciasto jest moją kolejna propozycją do akcji jabłkowej .
Składniki:
500 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
3 żółtka
60 g drobnego cukru
60 g miękkiego masła
2 łyżki ekstraktu waniliowego
200 ml mleka
szczypta soli
4 duże jabłka
W 1/3 szklanki mleka rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru. Odstawić na 15-30 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Ponownie odstawić na 30 minut. Na wierzchu ułożyć jabłka pokrojone w ósemki. Posypać kruszonką.
Składniki na cynamonową kruszonkę:
1/2 kostki masła (125 g)
1 niepełna szklanka mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki cukru
Masło roztopić i ostudzić, wymieszać z cukrem, cynamonem i mąką.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2011/09/Ciasto-drozdzowe-z-jablkami-i-cynamonowa-kruszonka.html