ßßß
Inspiracja1/2 szklanki mleka3 łyżki cukru20g drożdży świeżych350g mąki pszennej50g masła topionego1 żółtkoszczypta soliZrobić zaczyn. Mleko lekko podgrzać, rozkruszyć drożdże z cukrem i odstawić do wyrośnięcia. Wyrobić ciasto z resztą składników. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.50g masła topionego2 łyżki cynamonu3 łyżki cukruCiasto rozwałkować na prostokąt. Posmarować masłem stopionym (zostawić trochę), posypać cynamonem i cukrem (dość obficie). Zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku. Następnie rozciąć wzdłuż zrolowanego ciasta, ale nie do końca. Dwa końce zapleść i utworzyć wieniec. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować resztą masła i posypać cukrem. Piec w piekarniku ok. 20-30 minut w 180 stopniach do zarumienienia.