ßßß Cookit - przepis na Wieniec cynamonowy

Wieniec cynamonowy

nazwa

Wykonanie

Pyszny drożdżowy, pachnący cynamonem wieniec. Zniknął bardzo szybko, zdążyłam zrobić jedno zdjęcie.
Inspiracja
1/2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
20g drożdży świeżych
350g mąki pszennej
50g masła topionego
1 żółtko
szczypta soli
Zrobić zaczyn. Mleko lekko podgrzać, rozkruszyć drożdże z cukrem i odstawić do wyrośnięcia. Wyrobić ciasto z resztą składników. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
50g masła topionego
2 łyżki cynamonu
3 łyżki cukru
Ciasto rozwałkować na prostokąt. Posmarować masłem stopionym (zostawić trochę), posypać cynamonem i cukrem (dość obficie). Zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku. Następnie rozciąć wzdłuż zrolowanego ciasta, ale nie do końca. Dwa końce zapleść i utworzyć wieniec. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować resztą masła i posypać cukrem. Piec w piekarniku ok. 20-30 minut w 180 stopniach do zarumienienia.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2013/12/wieniec-cynamonowy.html