Wykonanie
Pyszny
drożdżowy, pachnący
cynamonem wieniec. Zniknął bardzo szybko, zdążyłam zrobić jedno zdjęcie.

Inspiracja
1/2 szklanki
mleka3 łyżki
cukru20g
drożdży świeżych
350g
mąki pszennej50g
masła topionego
1
żółtkoszczypta
soliZrobić zaczyn.
Mleko lekko podgrzać, rozkruszyć
drożdże z
cukrem i odstawić do wyrośnięcia. Wyrobić ciasto z resztą składników. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
50g
masła topionego
2 łyżki
cynamonu3 łyżki
cukruCiasto rozwałkować na prostokąt. Posmarować
masłem stopionym (zostawić trochę), posypać
cynamonem i
cukrem (dość obficie). Zwinąć w rulon wzdłuż krótszego
boku. Następnie rozciąć wzdłuż zrolowanego ciasta, ale nie do końca. Dwa końce zapleść i utworzyć wieniec. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować resztą
masła i posypać
cukrem. Piec w piekarniku ok. 20-30 minut w 180 stopniach do zarumienienia.