ßßß Cookit - przepis na Estoński kringel, czyli wieniec cynamonowy

Estoński kringel, czyli wieniec cynamonowy

nazwa

Wykonanie

Zainspirowana zdjęciami, które jakiś czas temu pojawiły się na profilu White Plate na Facebooku (zaczerpniętymi stąd) oraz planowaną na majówkę wycieczką do Tallinna postanowiłam zmierzyć się z tradycyjnym estońskim przysmakiem - kringlem, czyli zaplecionym cynamonowym wieńcem z ciasta drożdżowego.
Jeśli lubicie cinnamon rolls, cinnabons, ślimaki cynamonowe i inne tego rodzaju smakołyki, estoński kringel na pewno podbije Wasze serca i podniebienia. Zewnętrzne warstwy wieńca są chrupiące, a wewnętrzne mięciutkie. Kringel najlepiej smakuje lekko ostudzony, ok. pół godziny po wyjęciu z piekarnika, kiedy w środku wciąż jest ciepły.
(przepis oryginalny pochodzi z tej strony)
Składniki
Na ciasto:
15 g świeżych drożdży
125 ml ciepłego mleka
1 łyżka cukru
300 g mąki pszennej (użyłam luksusowej typ 550)
30 g roztopionego masła
1/2 łyżeczki soli
1 żółtko
Na nadzienie:
50 g roztopionego masła
4 łyżki cukru (użyłam trzcinowego)
3 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Po tym czasie w naczyniu powinny pojawić się liczne bąbelki.
Do miski przesiać mąkę i wymieszać z solą.
Do zaczynu drożdżowego dodać żółtko i roztopione masło. Połączyć składniki i całą mieszankę wlać do miski z mąką.
Wymieszać składniki w misce, a następnie przenieść masę na blat i wyrabiać ciasto do czasu, aż stanie się elastyczne.
Uformować kulę z ciasta i umieścić ją w misce wysmarowanej olejem. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. C (grzanie góra-dół).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować nadzienie: wymieszać roztopione masło z cukrem i cynamonem.
Blat podsypać mąką.
Wyłożyć ciasto i rozwałkować je na prostokąt o grubości ok. 0 , 5 cm.
Ciasto równomiernie posmarować pastą cynamonową, a następnie zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego brzegu.
Rulon przekroić na pół, zostawiając przy jednym z końców kilkucentymetrowy złączony fragment (potem jego również się rozetnie, ale w ten sposób łatwiej się zaplata warkocz). Obie części zawijać na przemian w warkocz, starając się, aby rozcięcie z widocznymi warstwami ciasta i nadzienia znajdowało się na wierzchu. Gdy warkocz będzie zapleciony na całej długości, można rozciąć pozostawiony złączony fragment rulonu, a następnie połączyć oba końce tak, aby powstał okrągły wieniec.
Dla ułatwienia zamieszczam zdjęcie z poszczególnymi etapami zaplatania warkocza:
Polecam również krótki filmik instruktażowy, który bardzo ułatwia pracę:
Zawinięty wieniec ostrożnie przenieść na blachę do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut, po czym wstawić do nagrzanego piekarnika.
Po 5-10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec jeszcze 20-30 minut do momentu, aż wierzch wieńca stanie się rumiany.
Odstawić do ostygnięcia.
Jätku leiba!
Źródło:http://smakiemsietoczy.blogspot.com/2013/04/estonski-kringel-czyli-wieniec.html