Wykonanie
Zainspirowana zdjęciami, które jakiś czas temu pojawiły się na profilu White
Plate na Facebooku (zaczerpniętymi stąd) oraz planowaną na majówkę wycieczką do Tallinna postanowiłam zmierzyć się z tradycyjnym estońskim przysmakiem - kringlem, czyli zaplecionym
cynamonowym wieńcem z
ciasta drożdżowego.Jeśli lubicie cinnamon rolls, cinnabons,
ślimaki cynamonowe i inne tego rodzaju smakołyki, estoński kringel na pewno podbije Wasze
serca i podniebienia. Zewnętrzne warstwy wieńca są chrupiące, a wewnętrzne mięciutkie. Kringel najlepiej smakuje lekko ostudzony, ok. pół godziny po wyjęciu z piekarnika, kiedy w środku wciąż jest ciepły.
(przepis oryginalny pochodzi z tej strony)SkładnikiNa ciasto:15 g świeżych
drożdży125 ml ciepłego
mleka1 łyżka
cukru300 g
mąki pszennej (użyłam luksusowej typ 550)30 g roztopionego
masła1/2 łyżeczki
soli1
żółtkoNa nadzienie:50 g roztopionego
masła4 łyżki
cukru (użyłam trzcinowego)3 łyżeczki
cynamonuPrzygotowanie
Drożdże wymieszać z
cukrem i
mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Po tym czasie w naczyniu powinny pojawić się liczne bąbelki.Do miski przesiać
mąkę i wymieszać z
solą.Do zaczynu
drożdżowego dodać
żółtko i roztopione
masło. Połączyć składniki i całą mieszankę wlać do miski z
mąką.Wymieszać składniki w misce, a następnie przenieść masę na blat i wyrabiać ciasto do czasu, aż stanie się elastyczne.Uformować kulę z ciasta i umieścić ją w misce wysmarowanej
olejem. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. C (grzanie góra-dół).Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Przygotować nadzienie: wymieszać roztopione
masło z
cukrem i
cynamonem.Blat podsypać
mąką.Wyłożyć ciasto i rozwałkować je na prostokąt o grubości ok. 0 , 5 cm.Ciasto równomiernie posmarować pastą
cynamonową, a następnie zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego brzegu.Rulon przekroić na pół, zostawiając przy jednym z końców kilkucentymetrowy złączony fragment (
potem jego również się rozetnie, ale w ten sposób łatwiej się zaplata warkocz). Obie części zawijać na przemian w warkocz, starając się, aby rozcięcie z widocznymi warstwami ciasta i nadzienia znajdowało się na wierzchu. Gdy warkocz będzie zapleciony na całej długości, można rozciąć pozostawiony złączony fragment rulonu, a następnie połączyć oba końce tak, aby powstał okrągły wieniec.Dla ułatwienia zamieszczam zdjęcie z poszczególnymi etapami zaplatania warkocza:Polecam również krótki filmik instruktażowy, który bardzo ułatwia pracę:Zawinięty wieniec ostrożnie przenieść na blachę do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut, po czym wstawić do nagrzanego piekarnika.Po 5-10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec jeszcze 20-30 minut do momentu, aż wierzch wieńca stanie się rumiany.Odstawić do ostygnięcia.Jätku leiba!