Wykonanie
W wyniku stopniowego opróżniania zamrażalnika powstało ciasto ze
śliwkami. A że wciągnęła mnie ostatnio zabawa z
drożdżami musiało to być
ciasto drożdżowe.
Śliwki o tej
porze roku smakują wspaniale i niepowtarzalnie a w następnej kolejce już czekają
wiśnie.
Składniki:500 g
mąki pszennej20 g świeżych
drożdży3
żółtka60 g drobnego
cukru60 g miękkiego
masła2 łyżki ekstraktu
waniliowego200 ml
mlekaszczypta
soliW 1/3 szklanki
mleka rozpuścić
drożdże z łyżeczką
cukru. Odstawić na 15-30 minut.Dodać pozostałe składniki i wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Ciasto powinno być pulchne. Zostawić do wyrośnięcia na godzinę.Przełożyć do wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką formy. Na wierzchu ułożyć
śliwki. Posypać kruszonką.Składniki na kruszonkę (duża, solidna porcja):200 g
mąki100 g
cukru100 g zimnego
masłaszczypta
soliSkładniki kruszonki rozetrzeć w misce łyżką. Posypać ciasto.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec 40-60 minut.Smacznego:)