ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

W wyniku stopniowego opróżniania zamrażalnika powstało ciasto ze śliwkami. A że wciągnęła mnie ostatnio zabawa z drożdżami musiało to być ciasto drożdżowe. Śliwki o tej porze roku smakują wspaniale i niepowtarzalnie a w następnej kolejce już czekają wiśnie.
Składniki:
500 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
3 żółtka
60 g drobnego cukru
60 g miękkiego masła
2 łyżki ekstraktu waniliowego
200 ml mleka
szczypta soli
W 1/3 szklanki mleka rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru. Odstawić na 15-30 minut.
Dodać pozostałe składniki i wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Ciasto powinno być pulchne. Zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Na wierzchu ułożyć śliwki. Posypać kruszonką.
Składniki na kruszonkę (duża, solidna porcja):
200 g mąki
100 g cukru
100 g zimnego masła
szczypta soli
Składniki kruszonki rozetrzeć w misce łyżką. Posypać ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec 40-60 minut.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/02/Ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami-i-kruszonka.html