Wykonanie
Dzisiaj polecam gofry belgijskie. Smacznego :)
Składniki:

180g
mąki pszennej70g
mleka20g świeżych
drożdży1
jajko1
żółtko1 łyżeczka
cukru z
wanilią100g
masła (temperature pokojowa)
125g
cukru perlistego używam takiego
szczypta
soliPrzygotowanie:
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim
drożdże.
W misce wymieszać
make,
jajka,
sól I
cukier z
wanilią. Dodać
mleko z
drożdżami.
Wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Kiedy ciasto już nam wyrośnie, dodajemy do niego pokrojone w kostkę
masło.
Ponownie wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut.
Gotowe ciasto nakładamy łyżką najlepiej na środek gofrownicy, wtedy uzyskamy charakterystyczny kształt gofrów belgijskich.
Pieczemy do uzyskania złotego koloru.
Smacznego