Wykonanie
Kolejny zawieruszony przepis na
drożdżowe oponki...5 dkg świeżych
drożdży3/4 szkl, ciepłego
mleka1,5 łyżeczki
cukru4
żółtka1
jajko3,5 szkl.
mąki1,5 łyżeczki
soli3
cukry waniliowe7-8 dag
masłaDrożdże wymieszać z 1 łyżką
mąki, 1,5 łyżeczki
cukru i 3/4 szklanki ciepłego
mleka, zostawić do wyrośnięcia.
Jajko i
żółtka utrzeć z
cukrem wanilinowym.
Mąkę przesiać, dodać
sól i wymieszać. Do
mąki dodać wyrośnięty zaczyn, a następnie ubite
jajka. Wyrabiać przez 10-15 minut, dodać stopione i ostudzone
masło i wyrabiać jeszcze przez kolejne 10 minut, podsypując lekko
mąką. Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować je na gruby placek ok. 1 cm. Szklanką wycinać krążki, a małym kieliszkiem w środku małe krążki. Wycięte oponki i pączuszki odłożyć do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na rumiany kolor. Wyjąć na ręcznik papierowy.