ßßß Cookit - przepis na Oponki drożdżowe

Oponki drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Kolejny zawieruszony przepis na drożdżowe oponki...
5 dkg świeżych drożdży
3/4 szkl, ciepłego mleka
1,5 łyżeczki cukru
4 żółtka
1 jajko
3,5 szkl. mąki
1,5 łyżeczki soli
3 cukry waniliowe
7-8 dag masła
Drożdże wymieszać z 1 łyżką mąki, 1,5 łyżeczki cukru i 3/4 szklanki ciepłego mleka, zostawić do wyrośnięcia.Jajko i żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym. Mąkę przesiać, dodać sól i wymieszać. Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn, a następnie ubite jajka. Wyrabiać przez 10-15 minut, dodać stopione i ostudzone masło i wyrabiać jeszcze przez kolejne 10 minut, podsypując lekko mąką. Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować je na gruby placek ok. 1 cm. Szklanką wycinać krążki, a małym kieliszkiem w środku małe krążki. Wycięte oponki i pączuszki odłożyć do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na rumiany kolor. Wyjąć na ręcznik papierowy.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/01/1110-oponki-drozdzowe.html