Wykonanie
Prosta drożdżowa baba.Składniki:-5 dkg
drożdży-350 ml ciepłego
mleka-5 łyżek
cukru-1/2 kg
mąki pszennej-7 dkg
masła-4
żółtka i jedno całe
jajko-szczypta
soli i
wanilii-2-3 garści
żurawinyDrożdże rozcieramy z łyżką
cukru.Dolewamy 1/2 szklanki
mleka.Dodajemy 3 łyżki
mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Żółtka i 4 łyżki
cukru ucieramy.
Rozczyn wyrósł.
Dodajemy go do
żółtek, mieszamy,dodajemy szczyptę
soli,
wanilię, pozostałe
mleko, 2 szklanki
mąkii mieszamy.
Dodajemy pozostałą
mąkę i wyrabiamy ciasto.Na koniec dodajemy roztopione
masło i wyrabiamy do momentu wchłonięcia
masła.Dodajemy
żurawinę i wyrabiamy.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.Ciasto wyrosło:
Przekładamy do natłuszczonej formy babowej z kominemo pojemności ok. 2 , 5 l i odstawiamy do wyrośnięcia.Nacinamy, smarujemy roztrzepanym
jajkiemi wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C,zwiększamy temperaturę do 170 st. C i pieczemy 30-40 minut.
Wyjmujemy z formy i gotowe.
Po wystudzeniu babę można posypać
cukrem pudrem.
Smacznego!Celinka nieustannie nam towarzyszy w kulinarnych przygodach.Jej baba wydaje nam się jeszcze bardziej okazałą niż nasza.Podziwiamy zapał i zaangażowanie.Dziękujemy za dokumentacje fotograficzną:
Pozdrawiamy serdecznie.Smacznego!