ßßß Cookit - przepis na Baba drożdżowa z żurawiną

Baba drożdżowa z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Prosta drożdżowa baba.
Składniki:
-5 dkg drożdży
-350 ml ciepłego mleka
-5 łyżek cukru
-1/2 kg mąki pszennej
-7 dkg masła
-4 żółtka i jedno całe jajko
-szczypta soli i wanilii
-2-3 garści żurawiny
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru.
Dolewamy 1/2 szklanki mleka.
Dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Żółtka i 4 łyżki cukru ucieramy.
Rozczyn wyrósł.
Dodajemy go do żółtek, mieszamy,
dodajemy szczyptę soli, wanilię, pozostałe mleko, 2 szklanki mąki
i mieszamy.
Dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto.
Na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy do momentu wchłonięcia masła.
Dodajemy żurawinę i wyrabiamy.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto wyrosło:
Przekładamy do natłuszczonej formy babowej z kominem
o pojemności ok. 2 , 5 l i odstawiamy do wyrośnięcia.
Nacinamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C,
zwiększamy temperaturę do 170 st. C i pieczemy 30-40 minut.
Wyjmujemy z formy i gotowe.
Po wystudzeniu babę można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Celinka nieustannie nam towarzyszy w kulinarnych przygodach.
Jej baba wydaje nam się jeszcze bardziej okazałą niż nasza.
Podziwiamy zapał i zaangażowanie.
Dziękujemy za dokumentacje fotograficzną:
Pozdrawiamy serdecznie.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2016/02/baba-drozdzowa-z-zurawina.html