Wykonanie
Dawno nie robiłam niczego
drożdżowego a że sezon
truskawkowy trwa pomyślałam sobie, ze warto to połączyć i tak powstał wieniec z
truskawkami. Dla urozmaicenia dodałam kruszonkę. A dzisiaj pomyślałam sobie jak fajnie jest wrócić z pracy i zjeść sobie taki kawałek wieńca pachnącego
truskawkami z pyszną kruszonką.
Składniki:500 g
mąki pszennej20 g świeżych
drożdży3
żółtka60 g drobnego
cukru60 g miękkiego
masła2 łyżki ekstraktu
waniliowego200 ml
mlekaszczypta
solitruskawkiW 1/3 szklanki
mleka rozpuścić
drożdże z łyżeczką
cukru. Odstawić na 15-30 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Przełożyć do wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką formy wieńcowej. Ponownie odstawić na 30 minut.Na wierzchu ułożyć
truskawki Posypać kruszonką.Składniki na kruszonkę :200 g
mąki100 g
cukru100 g zimnego
masłaszczypta
soliSkładniki kruszonki rozetrzeć w misce łyżką. Posypać ciasto.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec 40-60 minut.Smacznego:)