ßßß Cookit - przepis na Truskawki, drożdże... i kruszonka :)

Truskawki, drożdże... i kruszonka :)

nazwa

Wykonanie

Sezon truskawkowy w pełni! Jem je na zapas, mama robi miliony słoików dżemów i konfitur i mrozi owoce na potęgę. Nie mam zamiaru się uskarżać ;) Miałam zamiar upiec ciasto, ale ostatecznie padło na drożdżówki: pyszne, mięciutkie ciasto, lekko przyrumienione, do tego mięsiste owoce pryskające gorącym sokiem. A na wierzchu mnóstwo kruszonki… Nie sposób im się oprzeć ;) Oparłam się na przepisie ze strony mojewypieki.com
DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I WANILIOWĄ KRUSZONKĄ
Składniki na 9 drożdżówek:
480g mąki pszennej
170ml letniego mleka
3 łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli
60g rozpuszczonego masła
Na rozczyn:
12g świeżych drożdży
Łyżka mąki
Łyżka cukru
4 łyżki letniego mleka
Dodatkowo:
Truskawki (autorka przepisu podaje 400g gramów, u mnie 3 i ½ truskawki na drożdżówkę)
4 ½ łyżeczki bułki tartej
1 jajko
I jeszcze (na kruszonkę):
100g mąki pszennej
5 łyżek cukru
16g cukru wanilinowego (ale oczywiście lepszy byłby z prawdziwą wanilią)
60g roztopionego masła
Składniki na rozczyn wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 30 minut). Mąkę przesiać, wymieszać z drożdżami. Mleko, cukier, żółtko i jajko wymieszać, dodać do mąki z drożdżami, dolać masło i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Potem znów lekko wyrobić, podzielić na dziewięć bułeczek, uformować, wyłożyć na blachę i znowu odstawić w ciepłe miejsce. W drożdżówkach szklanką zrobić wgłębienie, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać środek bułką tartą (½ łyżeczki na każdą bułkę), na to wyłożyć truskawki i obficie posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut, potem zwiększyć temperaturę do 190°C i piec do zrumienienia (u mnie zajęło to mniej więcej 10 minut). Najlepiej smakują na ciepło :)
Źródło:http://takeittasty.blogspot.com/2014/06/truskawki-drozdze-i-kruszonka.html