Wykonanie
(9 sztuk)Składniki:- 15 dkg
drożdży- 6 dkg
cukru- 150 ml
mleka- 30 dkg
mąki pszennej- 2 duże
żółtka- 5 dkg
masła- łyżka
cukru waniliowego- szczypta
soli- 50 dkg
truskawek-
cukier waniliowy- 1 łyżka
masła (roztopionego) na kruszonkę:- 2 łyżki
masła- 5 dkg
mąki- 1 łyżeczka
cukru waniliowego- 2 łyżki
cukru zwykłegoPrzygotowanie:
Drożdże dokładnie rozetrzeć z łyżeczką
cukru, następnie dodać 50 ml ciepłego
mleka, wsypać 2 łyżki przesianej
mąki i wymieszać dokładnie.Szczelnie przykryć folią, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.Resztę
mleka podgrzać z
cukrem i
masłem aż się połączą, nie gotować.Ostudzić aby było lekko ciepłe.Dodać do gotowego rozczynu
drożdżowego razem z roztrzepanymi
żółtkami, wymieszać.Wsypać resztę przesianej
mąki oraz szczyptę
soli.Wyrabiać ciasto mikserem lub energicznie wymieszać drewnianą łyżką przez 5-10 minut, aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza.Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i lekko klejące się, jeśli takie nie jest należy dodać troszkę
mąki lub
mleka.Ciasto odstawić na 1 , 5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Po tym czasie wyłożyć ciasto na oprószony
mąką blat, krótko i delikatnie zagnieść, powinno stać się elastyczne (można dodać odrobinę
mąki).Ciasto podzielić na 9 kulek, każdą spłaszczyć palcami po środku, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować wierzch roztopionym
masłem, w zależności od wielkości ułożyć 3-4
truskawki, posypać je odrobiną
cukru waniliowego.Aby zrobić kruszonkę należy wszystkie składniki rozetrzeć palcami do momentu powstania zacierek.Pomiędzy bułeczkami powinny być kilkucentymetrowe odstępy.Bułeczki posypać kruszonką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-190 °C przez 25 minut.