Wykonanie
Drożdżówki z
truskawkami i kruszonką to jedne z bardziej popularnych i najczęściej jedzonych łakoci podczas lata. Podczas pikniku, letniego długiego spaceru lub wypadu na basen nie można zapomnieć o zapasie drożdżówek (szczególnie z dziećmi). Zwykle w celu zrobienia"zapasów"odwiedzamy cukiernie. Jednak dlaczego nie upiec
drożdżowych smakołyków samemu w domu skoro są takie proste w wykonaniu, a do tego przepyszne.
Domowe Drożdżówki z
Truskawkami i Kruszonką - Składniki: (ok. 20 drożdżówek)750 g
mąki pszennej350 ml
mleka120 g
masła (rozpuszczonego)40 g świeżych
drożdży150 g
cukru (lub mniej)
cukier waniliowyszczypta
soliKruszonka:4 łyżki
mąki2 łyżki
cukru3 łyżki
masłacukier waniliowyok. 200-300 g
truskawekodrobina
mlekaOk. 150 ml
mleka lekko podgrzewamy, przelewamy do miski, dodajemy pokruszone
drożdże, 2 łyżki
cukru, ok. 3-4 łyżki
mąki - dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze wyrabiamy ciasto.Odkładamy do podwojenia objętości (na ok. 1 , 5 h).
Truskawki kroimy na połówki. Po tym czasie z ciasta formujemy krążki z grubszymi obwódkami i na środek każdej drożdżówki wykładamy
truskawki.Kruszonka:
Mąkę,
cukier,
cukier waniliowy i posiekane
masło wyrabiamy do momentu powstania grudek. Gdyby ciasto okazało się za suche dodajemy odrobinę
masła, gdy za mokre -
cukru.Każdą drożdżówkę z
truskawkami smarujemy
mlekiem i posypujemy kruszonką.Pieczemy w ok. 190 stopniach przez ok. 15 minut do zrumienienia.