ßßß


Drożdżówki z truskawkami i kruszonką to jedne z bardziej popularnych i najczęściej jedzonych łakoci podczas lata. Podczas pikniku, letniego długiego spaceru lub wypadu na basen nie można zapomnieć o zapasie drożdżówek (szczególnie z dziećmi). Zwykle w celu zrobienia"zapasów"odwiedzamy cukiernie. Jednak dlaczego nie upiec drożdżowych smakołyków samemu w domu skoro są takie proste w wykonaniu, a do tego przepyszne.
Domowe Drożdżówki z Truskawkami i Kruszonką - Składniki: (ok. 20 drożdżówek)750 g mąki pszennej350 ml mleka120 g masła (rozpuszczonego)40 g świeżych drożdży150 g cukru (lub mniej)cukier waniliowyszczypta soliKruszonka:4 łyżki mąki2 łyżki cukru3 łyżki masłacukier waniliowyok. 200-300 g truskawekodrobina mleka
Ok. 150 ml mleka lekko podgrzewamy, przelewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, ok. 3-4 łyżki mąki - dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze wyrabiamy ciasto.Odkładamy do podwojenia objętości (na ok. 1 , 5 h).Truskawki kroimy na połówki. Po tym czasie z ciasta formujemy krążki z grubszymi obwódkami i na środek każdej drożdżówki wykładamy truskawki.Kruszonka:Mąkę, cukier, cukier waniliowy i posiekane masło wyrabiamy do momentu powstania grudek. Gdyby ciasto okazało się za suche dodajemy odrobinę masła, gdy za mokre - cukru.Każdą drożdżówkę z truskawkami smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką.Pieczemy w ok. 190 stopniach przez ok. 15 minut do zrumienienia.



