Wykonanie
Bułeczki
Drożdżowe z Kruszonką to idealna propozycja na śniadanie, piknik czy jako słodka przekąska. Bułeczki świetnie smakują same, ale również możemy je podawać z
masłem,
konfiturami,
owocami, nutellą itp. - według upodobań. W każdej wersji smakują wyśmienicie.Ciasto:750 g
mąki pszennej350 ml
mleka120 g
masła (rozpuszczonego)40 g świeżych
drożdży150 g
cukru (lub mniej)
cukier waniliowyszczypta
soliKruszonka:4 łyżki
mąki2 łyżki
cukru3 łyżki
masłacukier waniliowyodrobina
mlekaOk. 150 ml
mleka lekko podgrzewamy, przelewamy do miski, dodajemy pokruszone
drożdże, 2 łyżki
cukru, ok. 3-4 łyżki
mąki - dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze wyrabiamy ciasto.Odkładamy do podwojenia objętości (na ok. 1 , 5 h). Po tym czasie z ciasta formujemy niewielkie kuleczki, wykładamy na papier do pieczenia i odstawiamy na kolejne 20 minut.
Kruszonka:
Mąkę,
cukier,
cukier waniliowy i posiekane
masło wyrabiamy do momentu powstania grudek. Gdyby ciasto okazało się za suche dodajemy odrobinę
masła, gdy za mokre -
cukru.Każdą bułeczkę smarujemy
mlekiem i posypujemy kruszonką.Pieczemy w ok. 190 stopniach przez ok. 15 minut do zrumienienia.