ßßß
500 g mąki35 g świeżych drożdży50 g masła2 łyżki cukru pudru (lub więcej, wg uznania)2 łyżki cukru z wanilią5 żółtekszklanka mlekaszczypta soli2 szklanki średniej wielkości truskawek3/4 szklanki mąki1/4 kostki masła1/2 szklanki cukru pudruszczypta soliPrzygotować rozczyn: drożdże rozkruszyć z łyżką cukru i trzema łyżkami mąki, zalać letnim mlekiem, aby osiągnął konsystencję gęstej śmietany. Odstawić, przykryty lnianą ściereczką, aż podwoi objętość.Roztopić masło, żółtka utrzeć z cukrem i szczyptą soli na pulchną masę. Mąkę przesiać, zrobić dołek i przelać do niego rozczyn, utarte żółtka i resztę mleka. Mieszać, aż składniki się połączą.Wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i nie będzie kleić się do rąk. Dodawać porcjami tłuszcz, ciągle wyrabiając. Ciasto ma być pulchne, gładkie i lśniące, tak przygotowane pozostawić pod przykryciem, aż podwoi objętość.Przygotować kruszonkę: masło drobno posiekać z cukrem pudrem i szczyptą soli, dodawać powoli mąkę, połączone składniki zagniatać, aż utworzą zwartą masę. Ciasto umieścić w lodówce.Wyrośnięte ciasto umieścić na blasze (ok. 20 x 35), natłuszczoną dłonią rozciągnąć je do krawędzi. Równomiernie rozłożyć owoce i kruszonkę.Piec ok. 30-40 min. (nie dłużej, bo ciasto będzie za suche) w temperaturze 180 stopni. Studzić przykryte lnianą ściereczką.Smacznego!