Wykonanie
Gdyby komuś zostało trochę niezbyt już świeżych
truskawek to może je wykorzystać to tego właśnie wypieku. Drożdżówki kupowane mnie nie zachwycają smakiem zwykle, więc sama sobie przygotowałam dziś słodkie,
owocowe bułeczki. Przepis to kombinacja ciasta Danusi i pomysłu Doroty .
Ciasto drożdżowe łatwo się wyrabia i nie wymaga wiele zachodu - jest miękkie i kleiste. Bułeczki pięknie rosną i pysznie komponują się z
truskawkami.Porcja na 6 drożdżówek.
Składniki:1,5 szklanki
mąki tortowej1
żółtko15 gram
drożdży świeżych1,5 łyżki
masła3 płaskie łyżki
cukru pudruszczypta
solipół szklanki ciepłego
mlekabiałko do smarowaniaNadzienie:24
truskawkiłyżka
bułki tartej3 czubate łyżki
mąki3 łyżki
cukru3 łyżki
masła roztopionego
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do dużej miski. W środku zrobić dołek i pokruszyć do niego
drożdże, dodać
cukier i zalać odrobiną ciepłego
mleka. Wmieszać do zaczynu odrobinę
mąki. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Masło rozpuścić w garnuszku, dodać do niego
żółtko,
sól, resztę
mleka i rozbełtać wszystko widelcem. Wlać do rozczynu i zarobić ciasto. Powinno być dość luźne i dobrze wyrobione. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut - musi podwoić objętość.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany
mąką i chwilę wyrabiać. Uformować wałek i podzielić go na 6 części a z każdej części ukształtować bułeczkę. Ułożyć je daleko od siebie na papierze do pieczenia.
Spodem szklanki nacisnąć każdą bułeczkę tak, aby powstało wgłębienie. We wgłębienie nasypać odrobinę
bułki tartej i wetknąć po 4
truskawki.Składniki na kruszonkę rozetrzeć
między palcami. Posypać nią
truskawki. Brzegi
bułek posmarować
białkiem.Tak przygotowane bułeczki odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 160 stopni na program pieczenie góra-dół. Drożdżówki piec 35 minut.
SMACZNEGO :)