Wykonanie
Sezon
rabarbarowy w pełni a ja chciałam też opróżnić zamrażarkę przed sezonem
truskawkowym więc w
drożdżowym cieście wylądowały zarówno
truskawki jak i
rabarbar. Połączenie znane i lubiane, u mnie dodatkowo w towarzystwie migdałowej kruszonki. Na poprawę humoru, po ciężkim tygodniu, znakomite.
Składniki na zaczyn:20 g świeżych
drożdży1/2 szklanki letniego
mleka1/2 szklanki
mąki1/4 łyżeczki
cukruSkładniki na ciasto:1/2 szklanki letniego
mleka1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiszczypta
soli50 g rozpuszczonego
masła2
jajka2 3/4 szklanki
mąki600 g
rabarbaru - obranego i pokrojonego na cienkie plasterkiszklanka
truskawekSkładniki na kruszonkę:50 g
mąki30 g
cukru40 g roztopionego
masła4 łyżki zmielonych
migdałówgarść
płatków migdałowychWlać
mleko do dużej miski, dodać
drożdże i zostawić na kilka minut. Dodać
mąkę i
cukier, wymieszać. Przykryć i zostawić aż masa podwoi swoją objętość. Dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić, aż powstanie elastyczne ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. M ąkę na kruszonkę wymieszać z
cukrem,
migdałami oraz roztopionym
masłem. Blachę posmarować
masłem, przełożyć na nią wyrośnięte ciasto i równomiernie je rozciągnąć. Ułożyć
rabarbar i
truskawki na cieście, posypać kruszonką i
płatkami migdałowymi. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić ciasto i piec ok. 30-40 minut, aż będzie rumiane. Przed pokrojeniem ostudzić.Smacznego:)