ßßß Cookit - przepis na drożdżowe z budyniem i truskawkami

drożdżowe z budyniem i truskawkami

nazwa

Wykonanie

W sezonie owocowym lubię piec proste ciasta. A drożdżowe szczególnie. Wczoraj zrobiłam takie z budyniem o truskawkami. Upiekłam je w aluminiowych foremkach. Takie ciasto można zabrać ze sobą np. na piknik, lub komuś podarować. Ja podzieliłam się z babcią, która uwielbia drożdżowe wypieki.
Jeśli nie piekliście jeszcze w aluminiowych foremkach to muszę Was ostrzec, że ciasto piecze się w nich dłużej i nie zapieka się tak szybko jak normalnie. Z podanej porcji wyszły mi trzy drożdżówki wielkości 20 cm.
Składniki: na ciasto:
450 g mąki
200 ml mleka
30 g drożdży
1/2 łyżeczki soli
75 g masła
1 jajko
100 g cukru na nadzienie:
2 szklanki mleka
1 i 1/2 opakowania budyniu waniliowego
200 g truskawek
2 łyżki cukru
Drożdże rozpuścić w mleku. Połączyć z cukrem, mąką i solą. Wymieszać. Dodać jajko i wyrabiać. Podczas wyrabiania wlewać rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Na mleku ugotować budyń z cukrem, przestudzić. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na połówki. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części. Każdą część rozwałkować, nałożyć trochę budyniu i zwinąć w roladę. Przełożyć do foremki wysmarowanej olejem. Na wierzchu rozsmarować trochę budyniu i ułożyć truskawki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160*C, a po 10 minutach zwiększyć temperaturę do 200*C i piec około 40 minut.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/05/drozdzowe-z-budyniem-i-truskawkami.html