Wykonanie
W sezonie
owocowym lubię piec proste ciasta. A
drożdżowe szczególnie. Wczoraj zrobiłam takie z
budyniem o
truskawkami. Upiekłam je w aluminiowych foremkach. Takie ciasto można zabrać ze sobą np. na piknik, lub komuś podarować. Ja podzieliłam się z babcią, która uwielbia
drożdżowe wypieki.Jeśli nie piekliście jeszcze w aluminiowych foremkach to muszę Was ostrzec, że ciasto piecze się w nich dłużej i nie zapieka się tak szybko jak normalnie. Z podanej porcji wyszły mi trzy drożdżówki wielkości 20 cm.Składniki: na ciasto:450 g
mąki200 ml
mleka30 g
drożdży1/2 łyżeczki
soli75 g
masła1
jajko100 g
cukru na nadzienie:2 szklanki
mleka1 i 1/2 opakowania budyniu
waniliowego200 g
truskawek2 łyżki
cukruDrożdże rozpuścić w
mleku. Połączyć z
cukrem,
mąką i
solą. Wymieszać. Dodać
jajko i wyrabiać. Podczas wyrabiania wlewać rozpuszczone i ostudzone
masło. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.Na
mleku ugotować
budyń z
cukrem, przestudzić.
Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na połówki. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części. Każdą część rozwałkować, nałożyć trochę budyniu i zwinąć w roladę. Przełożyć do foremki wysmarowanej
olejem. Na wierzchu rozsmarować trochę budyniu i ułożyć
truskawki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160*C, a po 10 minutach zwiększyć temperaturę do 200*C i piec około 40 minut.