Wykonanie
J estem jeszcze pełna wrażeń po weekendowym wyjeździe – spotkaniu po latach ze znajomymi z czasów studenckich. Było wspólne biesiadowanie, grillowanie, śpiewy przy gitarze do białego rana…
Nabiłam sobie „akumulator” na długi czas. Na spotkanie zabrałam mój placek
drożdżowy z
truskawkami i kruszonką, który piekę od lat według tego samego przepisu mojej Mamy. Rozszedł się błyskawicznie! Podaję więc przepis:1/2 kg
mąki3
jajka1/3 kostki
masła i łyżka do kruszonkiszklanka
mlekapół kostki
drożdży ( 25 g)4-5 łyżek
cukrucukier waniliowyszczypta
soliok. 1/2 kg
truskawekDrożdże rozpuścić z łyżeczką
cukru i połową szklanki letniego
mleka, posypać łyżką
mąki i odstawić na 10 min w ciepłe miejsce. Muszą „puścić bąbelki” i urosnąć.
Masło rozpuścic ( można w kuchence) i wystudzić, żeby było letnie.
Jajka roztrzepać z
cukrem i
cukrem waniliowym. Do miski wsypać
mąkę i szczyptę
soli. dodać wyrośnięte
drożdże, resztę letniego
mleka,
jajka z
cukrem, zamieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać letnie
masło, wymieszać i ubijac ukośnymi ruchami łyżki ok. 5 min, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów miski. Przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu na ok. pół godziny, aż podwoi objętość.
Truskawki umyć i obrać. Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej formy i posypać
truskawkami, niezbyt gęsto. Z łyżki
masła,
trzech łyżek
cukru i czterech
mąki zrobić kruszonkę ( najlepiej mieszając łyżką a
potem krusząc palcami). Posypać na
truskawki. Wstawić do piekarnika na 180 C, piec około 45 min, do ŝuchego patyczka” i zrumienienia wierzchu. Smacznego!