ßßß
2 i 3/4 szklanki mąki25 g drożdży świeżychjajko60 g masła roztopionego4 łyżki cukru + łyżka cukru waniliowegoszczypta solipół szklanki ciepłego mleka300 g wypestkowanych czereśnikruszonka :szklanka mąki80 g cukru80 g masłaDo ciepłego mleka rozkruszyć drożdże i zostawić na 5 minut aż podrosną (tak powstaje zaczyn).Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól - dodać zaczyn, jajko i stopione masło.Zagnieść ręcznie lub przy użyciu miksera gładkie i elastyczne ciasto.Uformować kulkę, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na godzinę.Po tym czasie odgazować ciasto (uderzyć pięścią w nie), zagnieść, odrywać małe kawałki, z których formować kulki.Kulki kłaść na blasze z papierem do pieczenia i lekko je spłaszczać - odstawić na 10 minut.Dnem szklanki mniejszym niż nasze drożdżówki dociskać ciasto by powstało miejsce na owoce - i właśnie w te wnęki wrzucamy czereśnie (bez pestek!).Zagnieść składniki na kruszonkę, posypać nią każdą drożdżówkę.Piec przez 20 minut w temp. 200 st.C.Ostudzone można polukrować.
