ßßß
Do jego przygotowania potrzebne nam będą następujące składniki:- 1 kg mąki tortowej lub luksusowej,- 3/4 szklanki cukru,- 18 dag masła,- 0,5 litra mleka,- 4 jaja,- 7 dag drożdży,- szczypta soli,- cukier waniliowy lub ziarenka z wanilii,- skórka pomarańczowa kandyzowana . na kruszonkę:- porcja mąki,- porcja cukru,- cukier waniliowy,- kawałek miękkiego masła.W jednym rondelku rozpuszczamy masło i zostawiamy do przestygnięcia (nie może być zbyt gorące, aby nie zabić drożdży w cieście). W drugim garnku podgrzewamy mleko, aby było letnie i rozprowadzamy w nim drożdże, chwilę czekamy, aż zaczną pracować.Do suchych składników dodajemy teraz jaja, mleko z drożdżami oraz rozpuszczone masło. Wyrabiamy całość energicznie na jednolitą masę, dodając na końcu skórkę pomarańczową. Teraz pozostawiamy je do wyrośnięcia na około 20-30 minut (aż podwoi swoją objętość) w misce przykrytej ściereczką (w tym czasie zagniatamy kruszonkę z masła, mąki, cukru i cukru waniliowego).Po tym czasie jeszcze raz krótko przerabiamy ciasto i dzielimy na dwie równe części, które umieszczamy w dwóch dużych foremkach keksówkach wysmarowanych oliwą z oliwek, posypujemy kruszonką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ważne jest aby ciasta nie stały zbyt blisko siebie i nie skleiły się ze sobą. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wstawiamy ciasta i pieczemy ok. 50 minut na 1. poziomie od dołu bez termoobiegu.Po upieczeniu pozostawiamy drożdżowce w foremkach do ostygnięcia… a potem już możemy zajadać, popijając ciepłym mlekiem
Sekretem niezawodności tego drożdżowca jest ścisłe trzymanie się przepisu.