ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Drożdżowe z truskawkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Drożdżówka z truskawkami chodziła za mną od dłuższego czasu. Sezon na truskawki dobiega końca, więc musiałam wreszcie ją upiec. Ciasto drożdżowe przygotowałam w moim niezawodnym automacie do wypiek chleba, który bardzo ułatwia mi pracę w kuchni, ale z powodzeniem można przygotować je ręcznie lub zagnieść ciasto w robocie i pozostawić do wyrośnięcia. Ten drożdżowy wypiek jest bardzo puszysty, nie za słodki i idealnie sprawdzi się na niedzielne śniadanie :) Polecam.
Składniki:
500 g mąki
30 g świeżych drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
150 g cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
80 g stopionego masła
2 duże jajka
szczypta soli
Kruszonka:
100 g mąki
50 g zimnego masła
50 g cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
Dodatkowo:
400 g truskawek
Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do podrośnięcia na około 10 minut. Mąkę z solą przesiać. Do mąki dodać podrośnięte drożdże, roztrzepane jajka, cukier, cukier waniliowy i zarobić ciasto, podlewając stopione i wystudzone masło. Kiedy ciasto będzie elastyczne i z łatwością będzie odchodzić od ręki, nakryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i przełożyć do formy (u mnie tortownica 28 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Odstawić do podrośnięcia na około 20 minut.
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i wysuszyć. Pokroić na połówki. Składniki kruszonki połączyć i zagnieść. Na cieście poukładać połówki truskawek i posypać kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30-40 minut. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2013/06/drozdzowe-z-truskawkami-i-kruszonka.html