Wykonanie
Drożdżówka z
truskawkami chodziła za mną od dłuższego czasu. Sezon na
truskawki dobiega końca, więc musiałam wreszcie ją upiec.
Ciasto drożdżowe przygotowałam w moim niezawodnym automacie do wypiek
chleba, który bardzo ułatwia mi pracę w kuchni, ale z powodzeniem można przygotować je ręcznie lub zagnieść ciasto w robocie i pozostawić do wyrośnięcia. Ten
drożdżowy wypiek jest bardzo puszysty, nie za słodki i idealnie sprawdzi się na niedzielne śniadanie :) Polecam.
Składniki:500 g
mąki30 g świeżych
drożdży3/4 szklanki ciepłego
mleka150 g
cukru2 łyżeczki domowego
cukru waniliowego80 g stopionego
masła2 duże
jajkaszczypta
soliKruszonka:100 g
mąki50 g zimnego
masła50 g
cukru2 łyżeczki domowego
cukru waniliowegoDodatkowo:400 g
truskawekDo ciepłego
mleka dodać pokruszone
drożdże, łyżkę
cukru i łyżkę
mąki. Wymieszać i odstawić do podrośnięcia na około 10 minut.
Mąkę z
solą przesiać. Do
mąki dodać podrośnięte
drożdże, roztrzepane
jajka,
cukier,
cukier waniliowy i zarobić ciasto, podlewając stopione i wystudzone
masło. Kiedy ciasto będzie elastyczne i z łatwością będzie odchodzić od ręki, nakryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i przełożyć do formy (u mnie tortownica 28 cm) wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą. Odstawić do podrośnięcia na około 20 minut.
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i wysuszyć. Pokroić na połówki. Składniki kruszonki połączyć i zagnieść. Na cieście poukładać połówki
truskawek i posypać kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30-40 minut. Smacznego!