Wykonanie
Domowe drożdżówki z
truskawkami i kruszonką to wypiek, który planowałam od kilku lat. Pewnego upalnego, sobotniego poranka postanowiłam zagnieść
drożdżowe i spełnić w zasadzie własne marzenia, ale uszczęśliwiając przy tym kilka obdarowanych osób. Wyszły przepyszne!
2 i 3/4 szklanki
mąki25 g
drożdży świeżych
jajko60 g
masła roztopionego4 łyżki
cukru + łyżka
cukru waniliowegoszczypta
solipół szklanki ciepłego
mlekaokoło 300 g
truskawekkruszonka :szklanka
mąki80 g
cukru80 g
masłaDo ciepłego
mleka rozkruszyć
drożdże i zostawić na 5 minut aż podrosną (tak powstaje zaczyn).Do miski wsypać
mąkę,
cukier,
cukier waniliowy,
sól - dodać zaczyn,
jajko i stopione
masło.Zagnieść ręcznie lub przy użyciu miksera gładkie i elastyczne ciasto.Uformować kulkę, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na godzinę.Po tym czasie odgazować ciasto (uderzyć pięścią w nie), zagnieść, odrywać małe kawałki, z których formować kulki.Kulki kłaść na blasze z papierem do pieczenia i lekko je spłaszczać - odstawić na 10 minut.Dnem szklanki mniejszym niż nasze drożdżówki dociskać ciasto by powstało miejsce na
owoce - i właśnie w te wnęki wrzucamy pokrojone
truskawki.Zagnieść składniki na kruszonkę, posypać nią każdą drożdżówkę.Piec przez 20 minut w temp. 200 st.C.Ostudzone można polukrować.