ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką to wypiek, który planowałam od kilku lat. Pewnego upalnego, sobotniego poranka postanowiłam zagnieść drożdżowe i spełnić w zasadzie własne marzenia, ale uszczęśliwiając przy tym kilka obdarowanych osób. Wyszły przepyszne!
2 i 3/4 szklanki mąki
25 g drożdży świeżych
jajko
60 g masła roztopionego
4 łyżki cukru + łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
pół szklanki ciepłego mleka
około 300 g truskawek
kruszonka :
szklanka mąki
80 g cukru
80 g masła
Do ciepłego mleka rozkruszyć drożdże i zostawić na 5 minut aż podrosną (tak powstaje zaczyn).
Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól - dodać zaczyn, jajko i stopione masło.
Zagnieść ręcznie lub przy użyciu miksera gładkie i elastyczne ciasto.
Uformować kulkę, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na godzinę.
Po tym czasie odgazować ciasto (uderzyć pięścią w nie), zagnieść, odrywać małe kawałki, z których formować kulki.
Kulki kłaść na blasze z papierem do pieczenia i lekko je spłaszczać - odstawić na 10 minut.
Dnem szklanki mniejszym niż nasze drożdżówki dociskać ciasto by powstało miejsce na owoce - i właśnie w te wnęki wrzucamy pokrojone truskawki.
Zagnieść składniki na kruszonkę, posypać nią każdą drożdżówkę.
Piec przez 20 minut w temp. 200 st.C.
Ostudzone można polukrować.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2015/07/drozdzowki-z-truskawkami-i-kruszonka.html