Wykonanie
Dzisiaj z miłości do
truskawek...
drożdżowe bułeczki z
truskawką w roli głównej;)Składniki;40 g
drożdży,500 g
mąki,1 szklanka ciepłego
mleka,2 łyżki
cukru,1
jajko,szczypta
soli,50 g
masła,400 g
twarożku,1
cytryna,
cukier waniliowy,16
truskawek bez szypułek,
cukier puder do posypania,Wykonanie;
Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek i wsypujemy pokruszone
drożdże. Wlewamy trochę
mleka i mieszamy z odrobiną
mąki.. Odstawiamy na 10 minut. Reszt ę
mleka mieszamy z
cukrem, dodajemy
sól, roztopione
masło, roztrzepane
jajko. Wlewamy to do
mąki i wyrabiamy ciasto do momentu aż nie będzie się kleiło do rąk.Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Serek mieszamy z
cukrem waniliowym oraz ze skórką otartą z
cytryny. Ciasto zagniatamy jeszcze raz. Dzielimy na 16 kawałków. każdy kawałek spłaszczamy, dajemy na środek trochę
twarożku i
truskawkę. Następnie formujemy bułeczkę. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 30 minut.
źródło "Magazyn kuchnia"