Wykonanie
Kolejny przepis z miesięcznika „Kuchnia”(na 16 sztuk)
Składniki:50 dag
mąki,4 dag
drożdży,1 szklanka ciepłego
mleka,2 łyżki
cukru,1
jajko,szczypla
soli,5 dag
masła,40 dag naturalnego
twarożku,1
cylryna,1 torebka
cukru waniliowego,16 małych
truskawek,
cukier puder do posypaniawykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, pośrodku robimy dołek i wkruszamy do niego
drożdże. Wlewamy trochę ciepłego
mleka, lekko mieszamy
drożdże z
mlekiem i odrobiną
mąki z brzegów miski. Odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce, aby
drożdże zaczęły pracować. Resztę
mleka mieszamy z
cukrem, roztrzeepanym
jajkiem,
solą i stopionym
masłem. Wlewamy do
mąki, wyrabiamy gładkie ciasto – jest gotowe, kiedy nie klei się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce – objętość ciasta powinna się podwoić. W tym czasie mieszamy
serek ze
skórką cytrynową i
cukrem waniliowym. Ciasto znów zagniataamy, dzielimy na 16 kawałków. Rozpłaszczamy je, pośrodku kładziemy trochę
serka i jedną oczyszczoną
truskawkę. Formujemy bułeczki, układamy je na natłuszczonej formie Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min, a następnie pieczemy pół godziny w temp. 180°C (160°C z termoobiegiem)Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.