ßßß
Składniki:50 dag mąki,4 dag drożdży,1 szklanka ciepłego mleka,2 łyżki cukru,1 jajko,szczypla soli,5 dag masła,40 dag naturalnego twarożku,1 cylryna,1 torebka cukru waniliowego,16 małych truskawek,cukier puder do posypaniawykonanie:Mąkę przesiewamy do miski, pośrodku robimy dołek i wkruszamy do niego drożdże. Wlewamy trochę ciepłego mleka, lekko mieszamy drożdże z mlekiem i odrobiną mąki z brzegów miski. Odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Resztę mleka mieszamy z cukrem, roztrzeepanym jajkiem, solą i stopionym masłem. Wlewamy do mąki, wyrabiamy gładkie ciasto – jest gotowe, kiedy nie klei się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce – objętość ciasta powinna się podwoić. W tym czasie mieszamy serek ze skórką cytrynową i cukrem waniliowym. Ciasto znów zagniataamy, dzielimy na 16 kawałków. Rozpłaszczamy je, pośrodku kładziemy trochę serka i jedną oczyszczoną truskawkę. Formujemy bułeczki, układamy je na natłuszczonej formie Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min, a następnie pieczemy pół godziny w temp. 180°C (160°C z termoobiegiem)Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.