ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe bułeczki z truskawkami

Drożdżowe bułeczki z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis z miesięcznika „Kuchnia”
(na 16 sztuk)
Składniki:
50 dag mąki,
4 dag drożdży,
1 szklanka ciepłego mleka,
2 łyżki cukru,
1 jajko,
szczypla soli,
5 dag masła,
40 dag naturalnego twarożku,
1 cylryna,
1 torebka cukru waniliowego,
16 małych truskawek,
cukier puder do posypania
wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, pośrodku robimy dołek i wkruszamy do niego drożdże. Wlewamy trochę ciepłego mleka, lekko mieszamy drożdże z mlekiem i odrobiną mąki z brzegów miski. Odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Resztę mleka mieszamy z cukrem, roztrzeepanym jajkiem, solą i stopionym masłem. Wlewamy do mąki, wyrabiamy gładkie ciasto – jest gotowe, kiedy nie klei się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce – objętość ciasta powinna się podwoić. W tym czasie mieszamy serek ze skórką cytrynową i cukrem waniliowym. Ciasto znów zagniataamy, dzielimy na 16 kawałków. Rozpłaszczamy je, pośrodku kładziemy trochę serka i jedną oczyszczoną truskawkę. Formujemy bułeczki, układamy je na natłuszczonej formie Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min, a następnie pieczemy pół godziny w temp. 180°C (160°C z termoobiegiem)
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=146