Wykonanie
Kupiłam wczoraj koszyczek
truskawek, chyba ostatni raz w tym sezonie. Chwilkę zastanawiałam się, co by tu z nich zrobić. Zajrzałam do lodówki, zajrzałam do szafek, w efekcie okazało się, że wszystko co potrzebne do zrobienia
ciasta drożdżowego znajduje się pod ręką.
Składniki - ciasto:
- 3,5 szklanki
mąki pszennej tortowej,
- 30 g
drożdży,
- 150 ml
mleka 3,2%,
- 1,5 szklanki
cukru,
- 0,5 kostki
masła,
- 2
jaja,
- szczypta
soli,
- opakowanie
cukru wanilinowego,
- 4 dorodne łodygi
rabarbaru,
- 0,5 kg
truskawek,
- 100 g
płatków migdałowych,
- sitko, miska, rondelek, drewniana łyżka, bawełniana ściereczka, blacha, papier do pieczeni, widelec.
Składniki - kruszonka:
- 2 szklanki
cukru,
- 2 szklanki
mąki krupczatki,
- 100 g dobrze schłodzonego
masła,
- opakowanie
cukru wanilinowego,
-miska, nóż.

Wykonanie:
Ciasto:
1. W rondelku podgrzewam
mleko.
2.
Mąkę przesiewam do miski, a w środku "mącznej górki" robię zagłębienie, do którego wlewam ciepłe
mleko oraz dodaję połowę
cukru i
drożdże. Wszystkie składniki dokładnie mieszam, ale staram się to robić tylko w środkowej części miski, nie ruszając
mąki na brzegach naczynia.
3. Tak przygotowany rozczyn przykrywam bawełnianą ściereczkę i odstawiam do ciepłego miejsca na ok. 30 min.
4.
Masło roztapiam w rondelku i odstawiam do przestygnięcia. Ciepłe
masło wlewam do wyrośniętego rozczynu. Dodaję również resztę
cukru,
cukier wanilinowy, szczyptę
soli i
jaja.
5. Ciasto dokładnie wyrabiam, a następnie obsypuję
mąką i przykrywam bawełnianą ściereczką. Tak przygotowane ciasto pozostawiam do wyrośnięcia - ciasto musi podwoić swoją objętość (W TYM CZASIE ZABIERAM SIĘ ZA KRUSZONKĘ - przepis poniżej !).
6. Wyrośnięte ciasto znów zagniatam i wykładam na wyłożoną papierem blachę. Staram się zrobić to jak najbardziej równomiernie. Następnie nakłuwam ciasto widelcem.
7. Na cieście układam umyty, obrany i pokrojony
rabarbar i
truskawki.
8. Ciasto posypujemy kruszonką oraz migdałowymi
płatkami i zostawiamy na 30 min. do wyrośnięcia.
9. Pieczemy w temperaturze 190 st. C przez około 30 minut.
Kruszonka:
1.
Masło tnę nożem na drobne kawałki.
2. Do miski wrzucam
mąkę, posiekane
masło,
cukier i
cukier wanilinowy, a następnie lekko zagniatamy.
Inspiracją były PRZEPISY MISTRZA MAŁECKIEGO
CUKIERNIA LIDLA