ßßß
Składniki:Ciasto:głęboka foremka o wymiarach ok. 13×27 cm300 g mąki pszennej6 g łyżeczki drożdży suchych125 ml szklanki mleka (letniego)1 jajko50 g masła45 g cukru1/4 łyżeczki soliKruszonka:50 g masła (miękkiego)10 płaskich łyżek mąki4 łyżki cukru8 g cukru wanilinowegoPonadto:500 g rabarbaruWykonanie:Ciasto: masło rozpuszczamy. Mąkę mieszamy z drożdżami. Dodajemy mleko, jajko, cukier oraz sól. Wyrabiamy i pod koniec dodajemy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.Gotowe ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 , 5 h).Po tym czasie ciasto lekko wyrabiamy i wykładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy.Ciasto przykrywamy ścierką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 – 40 minut.Rabarbar obieramy z włókien i kroimy w centymetrowe kawałki.Kruszonka: wszystkie składniki kruszonki wyrabiamy między palcami, tak aby powstały grudki.Na ciasto wykładamy pokrojony rabarbar i posypujemy kruszonką.Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Ciasto pieczemy przez ok. 35 minut.Po wyjęciu lekko studzimy i podajemy.Smacznego!
Przepis na ciasto pochodzi stąd .