ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Po serii lekkich ciast z żelatyną, przyszła pora na coś drożdżowego :) Oczywiście nie zapomniałam – do wstawienia ciągle w kolejce czekają jogurtownik jabłkowy i sernik na zimno bananowo-kajmakowy, spokojnie :) Nie wiem czy to pierwszy raz, czy co roku dochodzę do takiego wniosku, ale odczuwam rabarbarowe love! Ten kwaskowaty charakterystyczny posmak rabarbaru mnie zniewala. Wiadomo, że łączy się go najczęściej z czymś słodkim dla równowagi, ale właśnie to połączenie chwyta mnie za serce. Tym razem nie było inaczej. Ciasto szykowałam na piknik – szybko poszło :)
Składniki:
Ciasto:
głęboka foremka o wymiarach ok. 13×27 cm
300 g mąki pszennej
6 g łyżeczki drożdży suchych
125 ml szklanki mleka (letniego)
1 jajko
50 g masła
45 g cukru
1/4 łyżeczki soli
Kruszonka:
50 g masła (miękkiego)
10 płaskich łyżek mąki
4 łyżki cukru
8 g cukru wanilinowego
Ponadto:
500 g rabarbaru
Wykonanie:
Ciasto: masło rozpuszczamy. Mąkę mieszamy z drożdżami. Dodajemy mleko, jajko, cukier oraz sól. Wyrabiamy i pod koniec dodajemy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Gotowe ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 , 5 h).
Po tym czasie ciasto lekko wyrabiamy i wykładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy.
Ciasto przykrywamy ścierką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 – 40 minut.
Rabarbar obieramy z włókien i kroimy w centymetrowe kawałki.
Kruszonka: wszystkie składniki kruszonki wyrabiamy między palcami, tak aby powstały grudki.
Na ciasto wykładamy pokrojony rabarbar i posypujemy kruszonką.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Ciasto pieczemy przez ok. 35 minut.
Po wyjęciu lekko studzimy i podajemy.
Smacznego!
Przepis na ciasto pochodzi stąd .
Źródło:http://panismaczna.com/ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem