Wykonanie
Po
serii lekkich ciast z
żelatyną, przyszła
pora na coś
drożdżowego :) Oczywiście nie zapomniałam – do wstawienia ciągle w kolejce czekają jogurtownik
jabłkowy i sernik na zimno
bananowo-kajmakowy, spokojnie :) Nie wiem czy to pierwszy raz, czy co roku dochodzę do takiego wniosku, ale odczuwam
rabarbarowe love! Ten kwaskowaty charakterystyczny posmak
rabarbaru mnie zniewala. Wiadomo, że łączy się go najczęściej z czymś słodkim dla równowagi, ale właśnie to połączenie chwyta mnie za
serce. Tym razem nie było inaczej. Ciasto
szykowałam na piknik – szybko poszło :)
Składniki:Ciasto:głęboka foremka o wymiarach ok. 13×27 cm300 g
mąki pszennej6 g łyżeczki
drożdży suchych125 ml szklanki
mleka (letniego)1
jajko50 g
masła45 g
cukru1/4 łyżeczki
soliKruszonka:50 g
masła (miękkiego)10 płaskich łyżek
mąki4 łyżki
cukru8 g
cukru wanilinowegoPonadto:500 g
rabarbaruWykonanie:Ciasto:
masło rozpuszczamy.
Mąkę mieszamy z
drożdżami. Dodajemy
mleko,
jajko,
cukier oraz
sól. Wyrabiamy i pod koniec dodajemy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.Gotowe ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 , 5 h).Po tym czasie ciasto lekko wyrabiamy i wykładamy do wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą formy.Ciasto przykrywamy ścierką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 – 40 minut.
Rabarbar obieramy z włókien i kroimy w centymetrowe kawałki.Kruszonka: wszystkie składniki kruszonki wyrabiamy
między palcami, tak aby powstały grudki.Na ciasto wykładamy pokrojony
rabarbar i posypujemy kruszonką.Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Ciasto pieczemy przez ok. 35 minut.Po wyjęciu lekko studzimy i podajemy.Smacznego!
Przepis na ciasto pochodzi stąd .